Subiect "Pensie limita de varsta" Deschis de Iulian Cimpean la data: 04/24/2021 2:57am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie limita de varsta
Scris de: Iulian Cimpean la data: 04/24/2021 2:57am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna,am urmatoarea situatie,rog cineva in masura sa ma lamureasca legal. Nascut 1.07.1969..In 1 noiembrie 2007 incadrat subofiter la ISU. Inainte de aceasta data am lucrat 12 ani din care 7 ani si 5 luni in grupa 2. Stagiul militar satisfacut 1 an si 4 luni. De la incadrare subofiter am efectuat un curs de initiere 1 luna, un curs de pregatire paramedic 1 luna si un curs de reciclare 2 saptamani. Tinand cont de toate acestea,care ar fi data exacta la care pot sa ma pensionez legal,la limita de varsta? Multumesc.
Re: Pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 04/25/2021 9:15am
Cei care au lucrat in sistemul public de pensii si in sistemul militar de pensii cum este cazul dv au dreptul la doua pensii diferite din cele doua sisteme de pensii neintegrate, conform legislatiei din fiecare sistem de pensii.
In prezent legislatia din cele doua sisteme de pensii prevad urmatoarele drepturi de pensie pentru dv. :
In sistemul militar de pensii conform legii pensiilor 223/2015 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
1- Pensie de serviciu pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 9 luni adica in data de 01 aprilie 2029 daca atunci sunteti cadru militar activ.
2- Pensie de serviciu anticipata la varsta de 54 ani si 9 luni adica in data de 01 aprilie 2024 daca :
- atunci sunteti trecut in rezerva sau inceteaza activitatea ca urmare a reorganizarii activitatii unitatii sau sunteti clasificat ca inapt serviciului militar
- pana atunci mai lucrati in sectorul militar cca 2 luni si valorificati stagiul militar ca vechime in sectorul militar.
3- Pensie de serviciu anticipata partiala, in prezent, daca sunteti trecut in rezerva sau inceteaza activitatea ca urmare a reorganizarii activitatii unitatii sau sunteti clasificat ca inapt serviciului militar.
In sistemul public de pensii conform legii pensiilor 263/2010 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
1. Pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare, din sectorul public, de 65 ani adica in data de 01 iulie 2034 .
2. Pensie pentru limita de varsta cu reducerea cu 2 ani si 4 luni a varstei standar de pensionare, din sectorul public adica in data de 01 martie 2032 daca va completati stagiul de cotizare cu 6 ani si 4 luni lucrand in sectorul militar sau in sectorul public.
Scris de: Iulian Cimpean la data: 04/26/2021 12:41am
Sint in continuare cadre militar activ(din 01.11.2007) .Intrebarea mea era data la care pot trece in rezerva,tinand cont de vechimea cumulata in grupele de munca,aplicand reducerea conform legii,care se scade din cei 59 ani si 9 luni. Multumesc
Scris de: la pensie la data: 04/26/2021 2:01am
In raspunsul anterior v-am explicat ca dreptul la pensie este calculat separat in cele doua sisteme de pensii, civil si militar. In cele doua sisteme sunt recunoscute reciproc stagiile lucrate in celalalt sistem de pensii, insa avantajele acordate pentru stagiile lucrate in grupele de munca nu sunt recunoscute de la un sistem la celalalt.
Dumneavoastra ati indicat ca ati lucrat in grupa de munca numai in sistemul public (civil) si am luat in calcul acest stagiu la drepturile de pensie in sistemul public. Daca ati lucrat in grupele de munca si in sistemul militar de pensii indicati perioada lucrata si grupa de munca si le vom lua in calcul.
Scris de: Iulian Cimpean la data: 04/26/2021 2:40am
Sigur,din data de 01.11.2007 si in prezent, cadru militar,incadrat in grupa 2. Multumesc. Ma intereseaza situatia actuala,trecere in rezerva de la locul actual de munca.Multumesc.
Scris de: Iulian Cimpean la data: 04/26/2021 2:43am
Pina in prezent am si 2 luni si 2 saptamani de cursuri pentru care,am inteles,ca nu se acorda grupa. Cel putin asa am inteles eu. Multumesc.
Scris de: la pensie la data: 04/26/2021 4:02am
Pana in prezent aveti realizat in sistemul militar de pensii o vechime de 13 ani intregi (se scad perioadele de cursuri) lucrata in grupa II (conditii deosebite). Aceasta va da urmatoarele drepturi suplimentare numai in sistemul militar de pensii:
- Reducerea varstei de pensionare pentru pensie de serviciu pentru limita de varsta, mentionate la punctul 1, cu 2 ani si 6 luni adica de la de la 59 ani si 9 luni la 57 ani si 3 luni adica in data de 01 octombrie 2026, daca atunci sunteti trecut in rezerva. Aceasta reducere creste concomitent cu cresterea vechimii lucrate in grupa II de munca (conditii deosebite) astfel : 3 ani la stagiul de 14 ani in grupa de munca, 3 ani si 6 luni la stagiul de 16 ani si asa mai departe pentru fiecare 2 ani lucrati in grupa de munca reducerea varstei de pensionare creste cu 6 luni.
-Luarea in calcul a unei vechimi suplimentare de 3 luni pentru fiecare an lucrat in grupa de munca in sistemul militar de pensii la calculul pensiei anticipate partiale mentionate la punctul 3.
Scris de: Iulian Cimpean la data: 04/26/2021 7:37am
Multumesc,dar observ ca nu sinteti chiar in tema,cel putin dintr-un punct de vedere: ca si cadru militar activ,vechimea,in grupa 2 se calculeaza 6 luni la 1 an...deci la cei 13 ani efectivi am deja 6,6 luni reducere. Ma interesa mai mult daca stiti cumva daca se acorda reducere grupa si pentru fractii,respectiv 13 ani si 8 luni,sau doar pentru ani intregi lucrati. Multumesc.
Scris de: la pensie la data: 04/26/2021 9:15am
Observatia si punctul dv de vedere sunt gresite pentruca acestea se bazeaza pe auzite.
Vechimea suplimentara pentru grupele de munca sunt reglementate prin art 24 din legea pensiilor militare 223/2015 pe care o puteti accesa pe internet. In acest articol se stabileste o vechime suplimentara de 3 luni pentru vechimea in grupa de munca conditii deosebite, echivalenta grupei II de munca si de 6 luni pentru vechimea in grupa de munca conditii speciale, echivalenta grupei I de munca.
Reducerea varstei de pensionare pentru vechime in grupa de munca este stabilita prin art 21 alin (1) litera a) a legii pensiilor militare 223/2015, unde se stabileste o reducere a varstei cu 2 ani si 6 luni pentru o vechime de 12 ani intregi lucrati in grupa II de munca si 3 ani pentru o vechime de 14 ani intregi lucrati in grupa II de munca. In cazul dv care aveti o vechime de 13 ani lucrati in grupa II de munca se iau in calcul 12 ani.
Scris de: Iulian Cimpean la data: 04/26/2021 12:17pm
Imi cer scuze,am facut o confuzie,eu nu sint incadrat la locul de munca(ISU) in grupa 2,sint in speciala,adica echivalent grupa1. Imi cer scuze,in sistemul privat,unde am lucrat inainte de 2007 am avut 7 ani si 5 luni in grupa2. Asta pina in 2001. Revin,vechime in sistemul privat,12 ani,din care 7 ani si 5 luni grupa 2,si din 2007 si in prezent subofiter,grupa1. Acum e mai simplu cred de facut calcul sper. Ramane intrebarea daca pe fractiuni de ani,respectiv in iulie,13 ani si 9 luni,se acorda reducere si pe cele 9 luni,sau doar pe anii intregi. Multumesc si scuze inca odata.
Scris de: la pensie la data: 04/27/2021 2:07am
Va sfatuim sa fiti mai atent pentruca neatentia va poate aduce multe neplaceri.
In urma ultimilor rectificari raspunsul nostru se modifica numai in privinta drepturilor de pensie din sectorul militar astfel :
In sistemul militar de pensii conform legii pensiilor 223/2015 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
1- Pensie de serviciu pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 9 luni adica in data de 01 aprilie 2029 daca atunci sunteti cadru militar activ.
2- Pensie de serviciu pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru perioada de 13 ani lucrata in grupa de munca conditii speciale la varsta de 53 ani si 3 luni adica in data de 01 octombrie 2022, daca la acea data sunteti trecut in rezerva. Aceasta reducere poate creste la 7 ani daca lucrati in continuare in grupa conditii speciale si realizati 14 ani fara a lua in calcul perioadele cursurilor.
3- Pensie de serviciu anticipata partiala, in prezent, daca sunteti trecut in rezerva sau inceteaza activitatea ca urmare a reorganizarii activitatii unitatii sau sunteti clasificat ca inapt serviciului militar.
Scris de: Iulian Cimpean la data: 04/27/2021 4:10am
Multumesc.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1