Subiect "nelamurire legislatie" Deschis de Adyna la data: 06/23/2021 2:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
nelamurire legislatie
Scris de: Adyna la data: 06/23/2021 2:40am
Gen:
Data nasterii:1963
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:In decembrie am depus la ITM dosarul pentru pensionare anticipata partial si am primit raspuns ca imi lipsesc 9 luni,respectiv prin sept/octombrie s-ar implini termenul.Intrebarea mea este daca in temeiul Legii privind cumpărarea vechimii în muncă care a fost promulgată, marți, de președintele Klaus Iohannis,pot cumpara vechimea aferenta acestor luni necesare pensionarii anticipate partial?
E vorba de 4 luni.
Multumesc
Re: nelamurire legislatie
Scris de: la pensie la data: 06/23/2021 6:02am
Legea promulgata de presedinte marti 22 iunie 2021, privind cumpararea vechimii in munca nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial si nu-i cunoastem continutul.
Aceasta este o lege de aprobare a OUG 163/2020 dupa trecerea ei prin parlament. Daca la disctarea ordonantei in parlament nu a fost modificata nu puteti cumpara vechime pentru a beneficia de pensie anticipata partiala deoarece vechimea cumparata conform OUG 163/2020 poate fi folosita numai pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
Scris de: Ioni la data: 06/23/2021 2:24pm
la pensie :
Legea promulgata de presedinte marti 22 iunie 2021, privind cumpararea vechimii in munca nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial si nu-i cunoastem continutul.
Aceasta este o lege de aprobare a OUG 163/2020 dupa trecerea ei prin parlament. Daca la disctarea ordonantei in parlament nu a fost modificata nu puteti cumpara vechime pentru a beneficia de pensie anticipata partiala deoarece vechimea cumparata conform OUG 163/2020 poate fi folosita numai pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Intr-adevar, legea data acum este o prelungire a facilitatii anterioare. Nu s-a schimbat nimic, doar termenul de plata a contributiilor.

"1. La articolul II, alineatul (1) se modifică și va avea
următorul cuprins:
„Art. II. — (1) Până la data de 1 septembrie 2023,
persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de
asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2.”
2. La articolul V, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. V. — (1) Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.
.....................
(3) În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.”

https://www.monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--618--2021.html
Scris de: la pensie la data: 06/24/2021 7:55am
Multumim domnului Ioni pentru informare. Intradevar aceasta lege a fost publicata in MO in data de 22 iunie 2021.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1