Subiect "Calcul punctaj" Deschis de Constanta la data: 06/25/2021 11:31pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul punctaj
Scris de: Constanta la data: 06/25/2021 11:31pm
Intrebare:

În funcție de ce venit al pensiei de invaliditate, brut sau net,se calculează punctajul pensiei de limită de vârstă?
Ținând cont că în brutul pensiei de invaliditate nu sunt incluse toate contribuțiile.
Logic, ar trebui luat în calcul netul pensiei de invaliditate raportat la netul salariului mediu brut pe economie , după părerea mea.

Mulțumesc! 😊
Re: Calcul punctaj
Scris de: Constanta la data: 06/25/2021 11:52pm
Legea, spune concret cum se iau în calcul veniturile salariale.

"La determinarea punctajelor anuale, pana la data de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca"

Dar, nu observ exemplificat cazul prezentat mai sus.

Omisiune în gândirea legiuitorului ori lăsare la voia întâmplării?!
Scris de: Constanta la data: 06/26/2021 12:47am
"Articolul 97
(1)Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizează:
a)cuantumul pensiei de invaliditate,...."

Care cuantum? Brut sau net.

Deci, cum se face?!

Prin raportarea brutului pensiei de invaliditate la salariul mediu brut pe economie, care conține cu totul alte contribuții, respectiv " ingrediente ",ar ieși ca un raport între mere și pere, ceea ce nu pare a fi constituțional.
Este un punct de vedere.
Scris de: Constanta la data: 06/26/2021 2:04am
Presupunând că o persoană are o pensie de invaliditate de 1451 de lei sumă brută care este și netă deoarece nu depășește 2000 de lei pentru a fi impozitată, ținând cont că salariul mediu net pe economie în luna aprilie 2021 este de 3561 lei iar salariul mediu brut pe economie în aceeași lună este de 5804 lei, diferența punctajului lunar este foarte mare.
1451:3561=0,40746
1451:5804=0,25

Iar pentru o persoană care beneficiază de prevederile art. 97 lit.b)

"25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) şi f);"

Însemnând 1451 lei.

Apare o discriminare.

Unei categorii i se acordă un drept în alte condiții față de altă categorie.

Iar ceea ce este extrem de evident de incert, este lipsa menționării în lege asupra cărui cuantum se face referire.

Nemaipunând la socoteală că de-a lungul timpului, au fost diferite formule și contribuții pentru stabilirea pensiei brute respectiv rezultatul net al acesteia.
Scris de: Constanta la data: 06/26/2021 2:35am
Pentru a explica de ce am folosit cuvântul discriminare, a se lua în considerare că pensia de invaliditate a fost stabilită înainte de anul 2018,când nu erau cuprinse aceleași contribuții în salariul brut.
Scris de: la pensie la data: 06/28/2021 2:49am
Noi nu comentam continutul prevederilor legale pentruca la infiintarea acestui site nu ne-am propus acet obiectiv, desi cunoastem si noi multe inechitati ale acestor prevederi, ci acela de a informa pensionarii sau viitorii pensionari privind prevederile legale.
Deci si in cazul dv consideram ca trebuie sa va lamurim unele neclaritati privind prevederile legale din domeniul pensiilor.
In primul rand nelamurirea dv privind folosirea salariului brut sau net este clarificata de catre art 165 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 care precizeaza ca salarii nete se folosesc numai inainte de aprilie 2001 in perioada iulie 1977 - decembrie 1990.
Motivul este ca in acea perioada s-a operat numai cu salarii nete fara a se evidentia impozit pe salarii.. In acest caz nu credem ca ar trebui sa judecam pe cei de acum cca 50 ani pentruca au folosit acest sistem
In ceiace priveste discriminarea de care vorbitidv intre pensionarii cu pensie de invaliditate si cei cu stagii asimilate consideram ca este o discriminare pozitiva pentruca sunt categorii diferite si
asa cum bine spuneati dv sa nu amestecam merele cu perele.
Dupa parerea noastra o disciminare, ale carei cauze ne scapa noua, este intre cei de aceiasi categorie astfel :
- Pentru cei care au realizat stagii de cotizare asimilate inainte de aprilie 2001 modul de calcul este reglementat de art 164 alin (2).
- Pentru cei care au realizat stagii de cotizare asimilate dupa aprilie 2001 modul de calcul este reglementat de art 97 alin (1) litera b)
Scris de: Constanta la data: 06/29/2021 1:37pm
Mulțumesc pentru răspuns!

Eu comentez și legislația cu gândul că factori decidenți pot lectura diversele obiecțiuni în vederea luării unor măsuri în elaborarea unei legislații cât mai corecte.

Stilul comentariilor este personal!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1