Subiect "Ord.50/1990 -Interpretare Grupa de muncă in perioada concediului de odihna" Deschis de Glicheria la data: 07/02/2021 1:59am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Ord.50/1990 -Interpretare Grupa de muncă in perioada concediului de odihna
Scris de: Glicheria la data: 07/02/2021 1:59am
Gen: F
Data nasterii: oct.1950

Am primit o adeverință pentru Gr.2, din care reiese:
▪︎Total perioadă lucrată: 5 ani
▪︎Nr.luni lucr. in condiții deosebite: 11 luni/an
▪︎Perioada de timp lucr. în cond.deosebite: 55 luni/an in procent de 90%
▪︎Vechimea în muncă rezultată în urma aplicării procentului: 4 ani,1 lună și 15 zile

Mi-au zis ca au trecut 11 luni/an pentru ca au scăzut 1 luna/an de ▪︎concediu de odihnă, la care au aplicat procentul de 90% pentru Gr.2.
ÃŽNTREBARE:
▪︎Unde trebuie să mă adresez ca să pot primi o interpretare corectă a timpului lucrat in Gr.2 de muncă?
Precizare: Din ORD.50/1990, conf. pct.7 al.1:
" Încadrarea în grupele I și II de munca se face proporțional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse în aceste grupe, cu condiția ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze în aceste locuri cel puțin 50%, iar pentru grupa II, cel puțin 70% din programul de lucru."
Prin urmare, procentul de 70% de lucru efectiv în grupa a II-a de muncă din totalul programului de lucru ❌constituie doar o condiție ce este necesar a fi îndeplinită în vederea recunoașterii în grupa respectivă în totalitate a perioadelor (zile, luni) în care s-a desfășurat și asemenea activitate.
Numai o interpretare în acest sens poate fi coroborată și cu dispozițiile pct. 11 potrivit cărora :  ❌"Perioada cât o persoană care lucrează în locuri de munca încadrate în grupa I sau II de munca a fost în concediu de odihna sau în incapacitate de munca se consideră ca timp în care activitatea s-a desfășurat în condițiile locurilor de munca în care a lucrat la data ivirii acestei situații."
Re: Ord.50/1990 -Interpretare Grupa de muncă in perioada concediului de odihna
Scris de: la pensie la data: 07/02/2021 3:44am
Problemele ridicate de dv sunt doua moduri diferite de interpretare a unor prevederi legale.
Noi consideram ca atat cel care a eliberat adeverinta cat si dv interpretati prevederile legale altfel decat interpreteaza functinarii Casei de pensii, dar nu intram in amanunte.
Consideram ca pentru a afla interpretarea corecta adresati-va Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartine sediul angajatorului si daca nu sunteti multumita puteti deschide o actiune in justitie (la tribunal) impotriva angajatorului.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1