Subiect "Pensie la limita de varsta" Deschis de STEFANESCU CONSTANTIN la data: 07/05/2021 12:13pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie la limita de varsta
Scris de: STEFANESCU CONSTANTIN la data: 07/05/2021 12:13pm
Gen:M
Data nasterii:21.11.1961
Stagiul de cotizare:
15.08.1980-19.10.1980-salariat civil,grupa a 2-a de munca in procent de 100%
24.10.1980-14.04.1982-militar in termen
22.04.1982-30.06.1994-salariat civil,grupa a 2-a,in procent de 80%
01.06-1994-15.11.2016 subofiter jandarmi,grupa speciala.
Din data de 16.11 2016 sunt pensionar militar.
23.11.2016-pana in prezent lucrez la o firma particulara.

Buna ziua.As dori sa va prezint o speta cu care ma confrunt.Sunt pensionar militar.Din 23.11.2016,lucrez la o firma particulara,avand doua contracte de munca.Respectiv,un CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA si un CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA CU TIMP PARTIAL.In primul contract durata muncii reprezinta O NORMA INTREAGA,DURATA TIMPULUI DE LUCRU FIIND DE 8 ORE/ZI,40 ORE/SAPTAMANA.In al doilea contract,durata muncii reprezinta O FRACTIUNE DE NORMA DE 4 ORE/ZI,20 DE ORE/SAPTAMANA.Ce am scris cu majuscule este exact textul din contract.La calculul vechimii in munca,pentru pensia din sistemul public,se tine cont de faptul ca eu am lucrat cu un contract si jumatate?.Mai exact la un an de munca sa se considere vechime in munca ,un an si jumatate?.Ma gandesc ca asa ar fi normal,atata timp cat pentru jumatatea de contract,se opresc banuiesc si asigurari de sanatate-CAS,si asigurari sociale de sanatate-CASS.As dori sa imi calculati,ce vechime am in sistemul public,pana la acest moment si data cand as putea iesi la pensie din sistemul public.Va multumesc anticipat.
Re: Pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 07/05/2021 3:07pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere in sistemul public, aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 21 noiembrie 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Conform datelor prezentate de dv aveti urmatoarele stagii de cotizare si vechime:
- Stagiu de cotizare de16 ani si 11 luni lucrati in sectorul public de pensii. In cazul in care pe langa contract de munca cu norma intreaga se mai lucreaza cu contract de munca cu timp partial se ia in calculul stagiului de cotizare numai contractul lucrat cu norma intreaga.
- Vechime de 23 ani si 11 luni in sectorul militar. Perioada stagiului militar am considerat ca ati utilizat-o la pensia de serviciu din sistemul militar
- Stagiu de cotizare suplimentar de 2 ani si 3 luni acordat pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa II de munca in sectorul public
Stagiul dv lucrat in grupa II de munca a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite” . Pentru stagiul de cotizare de 9 ani intregi lucrat in conditii deosebite (se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica in data de 21 noiembrie 2023,
Pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa II de munca, in sistemul public, trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani insa pentru a-l realiza a fost luat in calcul (numai ca vechime) vechimea lucrata in sistemul militar.
In sistemul public de pensii nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala deoarece pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani fara a lua in calcul vechimea din sistemul militar.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1