Subiect "Calcul vechime" Deschis de STEFANESCU CONSTANTIN la data: 07/06/2021 4:18am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul vechime
Scris de: STEFANESCU CONSTANTIN la data: 07/06/2021 4:18am
Gen:M
Data nasterii:1961
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va multumesc pentru raspunsul acordat. Am insa o nelamurire. In raspunsul din 06.04.,imi spuneati ca pentru stagiul de 12 ani intregi lucrati in gr II de munca (nu se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca ) beneficiez de stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani. In mesajul trimis astazi spuneti ca beneficiez de un stagiu suplimentar de 2 ani si 3 luni. Pana la urma care este exact stagiul de care beneficiez?.Mai am o rugaminte la dumneavoastra. Sa imi spuneti si mie unde pot gasi reglementarea din lege in care se specifica faptul ca la calculul vechimii in munca, nu se i-a in considerare si faptul ca eu lucrez cu un contract si jumatate, luandu-se in considerare numai norma intreaga.In acest mod eu pierd de doua ori. Faptul ca se calculeaza,o suma mai mica cu 50% si pierd si cativa ani, la calculul punctului de pensie. Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Re: Calcul vechime
Scris de: la pensie la data: 07/06/2021 8:31am
In privinta stagiului de cotizare lucrat in grupele de munca I si II inainte de aprilie 2001 legislatia nu este clara si in unele cazuri functionarii caselor de pensii primesc instructiuni de interpretare pecare noi nu le cunoastem si consideram corecte interpretarea facuta de functionarii care prelucreaza dosarele de pensii. Astfel :
-Art 16 din legea 3/1977 se prevede : "Persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li se ia in calculul vechimii in munca, pentru fiecare an lucrat in aceste grupe: un an si 6 luni pentru grupa I sau un an si 3 luni in grupa II "
-La punctul 7 din ordinul 50/1990 care stabileste criteriile de incadrare in grupele de munca se prevede : "Incadrarea in grupele de munca I si II de munca se face proportional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse in aceste grupe, cu conditia ca pentru grupa I, personalul sa lucreze in aceste locuri cel putin 50 %, iar pentru grupa II, cel putin 70 % din programul de lucru"
In o perioada de timp functionarii caselor de pensii au acordat stagii de cotizare suplimentare pentru stagiile de cotizare lucrate in grupele de munca fara a lua in calcul procentul lucrat.
In acest caz am considerat ca s-a avut in vedere procentul lucrat in grupa de munca numai la realizarea baremului de incadrare in grupele de munca si am dat raspusul la intrebari in consecinta.
In ultima perioada am constatat ca majoritatea functionarilor de la casele de pensii iau in calculul stagiului de cotizare suplimentar procentele lucrate si in consecinta am modificat modul de calcul.
In cazul concret al dv modul diferit de calcul nu va influenteaza dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca.

In privinta modului de calcul a stagiului de cotizare (vechimii) in cazul in care se lucreaza cu mai multe contracte de munca, care insumate depasesc o norma intreaga zilnica, situatia este asemanatoare adica in legislatia pensiilor nu sunt prevederi clare pentru acest caz dar functionarii caselor de pensii calculeaza perioada in care exista asigurare sociala astfel ca stagiul de cotizare nu depaseste perioada calendaristica.
Pentru a va convinge de stagiul dv de cotizare realizat in perioada in care ati lucrat cu doua contracte de munca din care unul cu timp partial cereti la Casa de pensii " Situatia stagiului dv de cotizare dupa 01 aprilie 2001 si analizati perioada care va intereseaza."
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1