Subiect "Stagiu sub handicap accentuat" Deschis de Maria Stanciu la data: 07/12/2021 8:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Stagiu sub handicap accentuat
Scris de: Maria Stanciu la data: 07/12/2021 8:17am
Gen:F
Data nasterii:1967
Stagiul de cotizare:35ani
Alte date:stagiu sub handicap accentuat 20 de ani
Intrebare:Reducerea varstei de pensionare mai este conditionata de handicap preexistent calitatii de asigurat ?va multumesc mult pentru tot ce faceti !Am vazut ca este o Decizie CCR 60/2021
Re: Stagiu sub handicap accentuat
Scris de: la pensie la data: 07/12/2021 10:47am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in starea de handicap, la varsta standard de pensionare de 63 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Conform deciziei CCR 632/2018 sintagma "preexistent calitatii de asigurat" utilizata la art 58 din legea pensiilor 263/2010 este neconstitutionala.
Insa pentru a beneficia de reducerea cu 10 ani a varstei de pensionare pentru stagiul in starea de handicap accentuat trebuie sa aveti un stagiu de cotizare lucrat in starea de handicap de doua treimi din stagiul complet de cotizare. Deoarece stagiul dv complet de cotizare este de 35 ani, pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare trebuie sa aveti lucrat in starea de handicap accentuat o perioada de 23 ani si 4 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1