Subiect "Pensie anticipata partiala" Deschis de Nicula M la data: 08/06/2021 3:24am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partiala
Scris de: Nicula M la data: 08/06/2021 3:24am
Gen:F
Data nasterii:23.06.2021
Stagiul de cotizare: 33 ani si 8 luni
Alte date:
Intrebare: 1) Daca ma pensionez anticipat in anul 2021, imi inceteaza automat contractul de munca sau pensia se suspenda automat pana la depunerea dovezii ca nu mai am calitatea de asigurat? Mentionez ca momentan sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata.
2) In conditiile in care se suspenda pensia anticipata partial, la implinirea varstei de pensionare si recalcularea pensiei cu stagiul de cotizare ulterior pensionarii anticipate partial si luarea in considerare a perioadelor asimilate ( facultate la zi), se va lua in calcul acelasi indice de corectie de 1.41 cat este in anul 2021 ( anul pensionarii anticipate partial) sau se va lua in calcul prevederile legii care va fi in vigoare la data respectiva? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: Aurel la data: 08/06/2021 6:35am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua, ati gresit data nasterii.
1) Pensia anticipata intra in plata de la data incetarii contractului de munca. Ramane definitava (chiar daca mai lucrati) dupa 30 de zile de la data comunicarii. Asta inseamna ca, chiar daca dumneavoastra mai lucrati si nu beneficiati de pensia anticipata, ea ramane la valoarea calculata, pana treceti la pensie la limita de varsta. Nu se adauga stagiul lucrat in plus de la data ramanerii definitive pana la data punerii in plata sau pana la data trecerii la pensie la limita de varsta.

2) Indicele de corectie se acorda o singura data, la calulul pensiei. Dupa ce ramane definitiva decizia de pensionare, tot ce se adauga perioade cotizate sau asimilate se adauga fara indice de corectie (coform actualei legi).

Ca parere personala, eu cred ca tot ce se adauga la decizia ramasa definitiva, se va calcula conform legii in vigoare la data calculului.
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 08/06/2021 7:05am
Pensia anticipata partiala se acorda de la data depunerii dosarului si se pune in plata de la data depunerii dovezii de incetare a activitatii . In perioada de la data depunerii dosarului pana la data depunerii dovezii de incetare a activitatii pensia anticipata partiala se considera suspendata. Incetarea activitatii dupa primirea deciziei de pensie anticipata partiala o hotarati dv.
Afirmatia domnului Aurel ca "daca dumneavoastra mai lucrati si nu beneficiati de pensia anticipata, ea ramane la valoarea calculata, pana treceti la pensie la limita de varsta" este gresita, nu valuarea ramane constanta ci puctajul mediu anual, pentruca valoarea tuturor pensiilor se modifica la modificarea valorii punctului de pensie.
2 Afirmatiile domnului Aurel privind indicele de corectie este corecta. Indicele de corectie se acorda o singura data la iesirea la pensie, in cazul dv anticipata partiala, iar stagiile suplimentare lucrate dupa depunerea dosarului de pensie anticipata partiala si a stagiilor de cotizare asimilate se calculeaza la trecerea la pensie pentru limita de varsta fara sa li se aplice indice de corectie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1