Subiect "reducerea varstei standard de pensionare" Deschis de Camelia Constantinescu la data: 08/11/2021 5:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
reducerea varstei standard de pensionare
Scris de: Camelia Constantinescu la data: 08/11/2021 5:47am
Gen:F
Data nasterii:12 noiembrie 1965
Stagiul de cotizare: 29 ani
Alte date: 6 ani si 5 luni in grupa a IIa (1990-1996); 4 ani si 11 luni in grupa I (1996-2001); 2 ani si 5 luni in conditii deosebite; 1 an si 1 luna in conditii speciale; 5 ani studii universitare la zi
Intrebare: Cand ma pot pensiona la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare?
Va multumesc.
Re: reducerea varstei standard de pensionare
Scris de: la pensie la data: 08/11/2021 7:29am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 septembrie 2028 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni si stagiul complet de cotizare de 34 ani si 5 luni.
Am luat in calcul ca stagiul de cotizare asimilat pentru perioada studiilor universitare nu a fost inclus in stagiul de cotizare de 29 ani.
Pentru stagiile de 4 ani intregi lucrat in grupa I, 7 ani intregi lucrat in grupa II de munca (completat cu 7 luni neutilizate la grupa I), 1 an intreg lucrat in grupa conditii speciale si 2 ani intregi lucrat in grupa conditii deosebite beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 4 ani si 11 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada studiilor universitare si realizati un stagiu total de cotizare de 38 ani si 11 luni.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 6 ani intregi lucrat in conditii speciale si 8 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 5 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 2 luni, adica in data de 12 ianuarie 2023.
Scris de: Camelia Constantinescu la data: 08/11/2021 7:41am
Va multumesc mult pentru raspuns. Modul clar in care oferiti detaliile este exceptional!
M-as putea pensiona anticipat, chiar si cu penalizari?
Scris de: la pensie la data: 08/11/2021 7:57am
Pensia anticipata partiala nu este avantajoasa pentru dv, daca beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare pentru stagiile in grupele de munca mai mare de 5 ani deoarece cele doua reduceri ale varstei standard de pensionare nu se cumuleaza. Din aceasta cauza puteti obtine pensie anticipata partiala numai la varsta de 57 ani si 10 luni adica in 12 septembrie 2023.
Scris de: Camelia Constantinescu la data: 08/11/2021 8:20am
Va multumesc mult pentru ajutor si va doresc numai bine!
Ce frumos ar fi daca la casa de pensii am gasi experti ca dvs., sa ne ghideze cu amabilitate prin jungla legilor!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1