Subiect "lamurire iesire pensie anticipata" Deschis de Nechifor Ovidiu la data: 08/17/2021 2:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: Nechifor Ovidiu la data: 08/17/2021 2:41am
Gen:Maculin
Data nasterii: 26.12.1957
Stagiul de cotizare: 45 ani
Alte date:Pensie anticipata partial tata
Intrebare:
Buna ziua

Ajutati-ma va rog cu un sfat
Tata are 45 ani lucrati.
El si-a depus actele pentru pensionare si urmeaza sa ii vina decizia de calcul.
Nu stie in momentul de fata daca e mai convenabil sa iasa anul acesta la pensie sau sa o faca anul viitor, sa accepte decizia de pensionare care vine sau sa ramana in campul muncii(mentionez ca poate in continuare sa meara sa lucreze). Problema e strict legata de legislatia actuala (indici corectie, inflatie, salariul mediu, noua lege a pensiilor, etc). Salariul actual e unul mic (salariul minim din constructii cu cotizatie mica la CAS)
Ar beneficia de o pensie mai mare daca s-ar pensiona anul viitor avand in vedere indicele de corectie, rata inflatiei si salariul mediu? Sau e mai convenabil anul acesta? Sa refuze decizia care vine de la Casa de Pensii, si sa ceara o recalculare anul viitor?

Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: GicaH la data: 08/17/2021 6:59am
Nechifor Ovidiu :
Gen:Maculin
Data nasterii: 26.12.1957
Stagiul de cotizare: 45 ani
Alte date:Pensie anticipata partial tata
Intrebare:
Buna ziua

Ajutati-ma va rog cu un sfat
Tata are 45 ani lucrati.
El si-a depus actele pentru pensionare si urmeaza sa ii vina decizia de calcul.
Nu stie in momentul de fata daca e mai convenabil sa iasa anul acesta la pensie sau sa o faca anul viitor, sa accepte decizia de pensionare care vine sau sa ramana in campul muncii(mentionez ca poate in continuare sa meara sa lucreze). Problema e strict legata de legislatia actuala (indici corectie, inflatie, salariul mediu, noua lege a pensiilor, etc). Salariul actual e unul mic (salariul minim din constructii cu cotizatie mica la CAS)
Ar beneficia de o pensie mai mare daca s-ar pensiona anul viitor avand in vedere indicele de corectie, rata inflatiei si salariul mediu? Sau e mai convenabil anul acesta? Sa refuze decizia care vine de la Casa de Pensii, si sa ceara o recalculare anul viitor.

Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat.

Daca are 45 ani de stagiu de cotizare, fără stagii asimilate (stagiul militar, studii superioare), poate ieși la pensie anticipata nediminuata, având depășiți cu peste 8 ani Stagiul complet de cotizare.
Daca a depus cererea de pensie anticipata partial, înseamnă că nu are 45 ani stagiu cotizare și părerea mea este ca să accepte, dacă îl satisface cuantumul pensiei, după primirea deciziei, sau dacă nu sa ceara anularea ei in termen de 30 de zile de la primire.
Oricum, poate lucra cât vrea, dacă nu cere anularea, pana la încetarea activitatii și depunerea adeverinței pentru aceasta.
Re: lamurire iesire pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/17/2021 8:13am
Conform prevederilor actuale privind modul de calcul al pensiei nu ar rezulta diferente mari intre pensia anticipata, nediminuata, calculata in acest an sau in anul viitor, deci sfatul nostru este sa accepte decizia de pensionare si sa continuie sa lucreze cat este posibil.
Este prevazut ca pana in data de 01 septembrie 2023 sa fie recalculate toate pensiile in plata utilizand acelasi mod de calcul indiferent de anul in care s-a iesit la pensie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1