Subiect "punctaj stagiu cotizare" Deschis de ioana Pop la data: 08/19/2021 10:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
punctaj stagiu cotizare
Scris de: ioana Pop la data: 08/19/2021 10:53am
Gen: F
Data nasterii:31.08.1964
Stagiul de cotizare: 38 ani
Alte date: studii superioare
Intrebare:
Conform legislatiei in vigoare, am dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu aprilie 2022.
In perioada 01.05.1992- 31.12.2010 salariile realizate ( sal.brut pentru care s-a platiti CAS) a fost mai mare dec at sal.brut de incadrare( cel trecut in cartea de munca). Punctajul lunar se calculeaza luand in calcul salariul brut realizat care este mai mare, sau sal.brut de incadrare din cartea de munca?
Mentionez ca angajatorul a platit CAS la salariul brut realizat.
Ce document sa aduc pentru a justifica salariul brut realizat. Adeverinta pe toata perioada lucrata cu salariul realizat lunar se ia in calcul?
Re: punctaj stagiu cotizare
Scris de: la pensie la data: 08/20/2021 2:35am
Confirmam faptul ca aveti dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu data de 30 aprilie 2022.
Baza de calcul a punctajului pensiei este prezentata de noi in detaliu pe seit, pe pagina cu acelasi nume accesibila de pe pagina principala.
In rezumat situatia este urmatoare :

In perioada inainte de 01 aprilie 2001 :
Baza de calcul a pensiei este constituita din salariul tarifar inscris in carnetul de munca si sporurile cu caracter permanent, prevazute in legea 57/1974 modificata prin legea 49/1992.Sporurile permanente au fost acordate sub forma de procent din salariu tarifar sau ca suma fixa platita pentru diverse compensari.
Aceste sume corespund cu sumele pentru care s-a platit contributie pentru pensie suplimentara.
Pentru aceasta perioada pe langa carnetul de munca trebuie sa mai depuneti o adeverinta eliberata de angajator cu sporurile cu caracter permanent care nu sunt inscrise in carnetul de munca

In perioada dupa de 01 aprilie 2001 :
Salariul brut pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale (CAS).
Pe aceasta perioada nu trebuie sa mai depuneti altceva in afara carnetului de munca.

Este prevazut ca incepand cu 01 septembrie 2023 actuala lege a pensiilor 263/2010 sa fie inlocuita cu o lege noua a pensiilor conform careea se vor recalcula toate pensiile luanduse in calcul salariile brute si in perioada inainte de 01 aprilie 2001 . Pentru aceasta recalculare este necesar sa depuneti o adeverinta eliberata de angajator cu salariile brute inainte de 01 aprilie 2001
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1