Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de mircea s la data: 08/24/2021 1:50am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: mircea s la data: 08/24/2021 1:50am
Gen:M
Data nasterii:02.04.1967
Stagiul de cotizare:38 ani inclus armata (86-89)
Alte date:17 ani grupa II
Intrebare:Va rog sa-mi spuneti la ce varsta pot iesi la pensie fara penalizari, si, daca la formula 35+8 unde se scad 5 ani din cei 65 se scad si anii rezultati de la grupa II. Va multumesc!
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: GicaH la data: 08/29/2021 12:15pm
mircea s :
Gen:M
Data nasterii:02.04.1967
Stagiul de cotizare:38 ani inclus armata (86-89)
Alte date:17 ani grupa II
Intrebare:Va rog sa-mi spuneti la ce varsta pot iesi la pensie fara penalizari, si, daca la formula 35+8 unde se scad 5 ani din cei 65 se scad si anii rezultati de la grupa II. Va multumesc!

Pentru pensie anticipata nu se iau în calcul stagiile asimilate, precum stagiul militar, asa ca Stagiul de cotizare al dumneavoastră corect, dacă Stagiul militar a fost de 1 an și 4 luni, de 36 ani și 8 luni.
În al doilea rand, dacă doriți sa beneficiați de reducere pentru grupa de munca, nu mai beneficiati de reducerea de 5 ani(care oricum este mai mica fata de cea pentru grupa de munca), aceste reduceri nu se cumulează.
Pentru cei 17 ani de grupa a doua beneficiati de un stagiu suplimentar de 3 luni/an întreg și reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni/an întreg.
Astfel totalizati un stagiu de cotizare de 40 ani și 11 luni și reducerea de 5 ani și 8 luni de la vârsta standard de pensionare la limită de vârstă de 65 ani, deci puteți ieși la pensie limita de vârstă după împlinirea vârstei de 59 ani și 4 luni, adică după 2 august 2026.
Daca doriți sa ieșiți la pensie anticipata nepenalizata, trebuie sa aveți un stagiu de cotizare de cel puțin 43 ani, cu stagiul suplimentar pentru lucrul în grupe de munca cu tot, adica cu 8 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
Tot acest calcul este valabil acum, după legislația în vigoare, dar nu se știe care va fi aceasta pana în 2026.
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 08/30/2021 6:09am
Raspunsul domnului Gica este corect.
Pe scurt beneficiati de reducerea cu 5 ani si 8 luni a varstei standard de pensionare, de 65 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 4 luni adica in 02 august 2026.
Pensiile anticipata si anticipata partiala nu sunt avantajoase pentru dv deoarece le puteti obtine la varsta de 60 ani, deoarece reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa II de munca nu se cumuleaza cu anticiparea de 5 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1