Subiect "quantum pensie din activitate mixta si tari UE diferite e mixta :militar si viata civila" Deschis de Gheorghe-Dan la data: 08/30/2021 3:03am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
quantum pensie din activitate mixta si tari UE diferite e mixta :militar si viata civila
Scris de: Gheorghe-Dan la data: 08/30/2021 3:03am
Gen:M
Data nasterii:01.11.1957
Stagiul de cotizare:
Alte date:Am lucrat ca ofiter din 1979-1985 in conditii speciale(din 1976-1979 scoala de ofiteri).In viata civila am lucrat in Romania din 1986-1990 si din 2012-pina in prezent.Am lucrat in Belgia din 1990 in 1994 si din 1996 -2012.Am cumparat un an prin contract de asigurare (1995).Stagiu de cotizare de aproximativ 46 de ani ( RO +BE).
Intrebare: cum va fi calculata pensia mea ? Ce quantum voi primi la 01.12.2022, data la care ies la pensie?
Cu stima
Dan Pungaru
Re: quantum pensie din activitate mixta si tari UE diferite e mixta :militar si viata civila
Scris de: la pensie la data: 08/31/2021 8:57am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti dreptul la pensii separate din sectorul militar de pensii si din sectorul public de pensii.
Din sectorul militar de pensii :
Aveti dreptul sa va pensionati imediat cu pensie de serviciu pentru limita de varsta conform art 19 din legea pensiilor militare 223/2015.
Pentru aceasta pensie se cer indeplinite urmatoarele conditii :
Sa aveti vechime de 10 ani in sectorul militar compus din :
- Perioada scolii militare.
- Perioada lucrata in sectorul militar
- Vechime suplimentar de 50 % din numarul de ani intregi lucrat in conditii speciale
Noi apreciem ca indepliniti aceasta conditie si puteti depune dosar de pensie la casa de pensii teritoriala din sectorul militar de care apartine domiciliul dv.
Sa aveti varsta standard de pensionare de 56 ani si 3 luni
Din sectorul public de pensii :
Aveti dreptul sa va pensionati cu pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani adica in data de 01 noiembrie 2022.
Noi apreciem ca indepliniti conditia sa aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani pentruca la acesta se ia in calcul :
- Perioada lucrata in sectorul public (din 1986-1990 si din 2012-pina in prezent)
- Perioada cumparata prin contract de asigurare.
- Vechimea lucrata in sectorul militar mentionata mai sus
Nu putem aprecia cuantumul pensiei in sectorul militar deoarece acesta depinde de informatii pe care nu le cunoastem si pentruca site-ul nostru nu are in vedere calculul pensiilor din acest sector.
In ambele sectoare nu este necesar sa faceti dovada perioadei lucrate in Belgia.
Deasemeni nu putem aprecia cuantumul pensiei in sectorul public deoarece acesta depinde de salariile dv pe perioada lucrata in acest sector, dar putem sa va informam ca aceasta pensie nu poate fi mai mica decat pensia minima garantata care in prezent este de 800 lei.
Re: quantum pensie din activitate mixta si tari UE diferite e mixta :militar si viata civila
Scris de: Nicolae la data: 08/31/2021 4:51pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
DE ADAUGAT: Luand in consideratie ca cumulat aveti un stagiu de peste 43 ani, inclusiv stagiul din Belgia (exciptand stagiul cumparat), adica stagiul complet de 35 ani + 8 ani, aveti dreptul la pensie anticipata, imediat
Scris de: la pensie la data: 09/01/2021 7:15am
Pemtru domnul Nicolae
Observatia dv este gresita.
Conform art 192 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 vechimea in serviciu din sistemul militar de cca 12 ani (sistem neintegrat sistemului public de pensii) nu se ia in calculul stagiului de cotizare pentru pensia anticipata sau anticipata partiala ci numai pentru pensiile pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas.
Scris de: Gheorghe-Dan la data: 09/01/2021 12:57pm
Gen:M
Data nasterii:01.11.1957
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc pentru raspuns.
Eu vreau sa precizez ca domiciliul meu este in Belgia, iar instrumentarea dosarului meu este de competenta oficiului de pensii din Bruxelles.In Romania sunt doar flotant cu carte de identitate CRDS ( cetatean roman cu domiciliul in strainatate) pentru faptul ca inca lucrez in Romania.
Cum confirmati si dvs., am dreptul la pensie comunitara , dar doream sa stiu cum se calculeaza quantumul de pensie in situatia mea (militar si civil)in Romania.Dupa cum spuneti nu aveti informatii de la M. Ap. N in materie de pensii.
Avand in vedere ca indeplinesc conditia de stagii minime de cotizare si in Romania (15 ani) si in Belgia, oare nu trebuie ca FIECARE din cele doua state sa calculeze o pensie nationala si una teoretica , bazate pe cei 46 de ani de cariera ,proratizate la periodele din fiecare stat, si sa-mi acorde cuantumul cel mai favorabil dintre cele doua calcule?
Aici in Belgia, pentru cei 21 de ani, diferenta dintre pensia nationala si cea teoretica calculata este de cca 200 € in plus pentru cea teoretica proratizata si ESTE PENSIA PE CARE BELGIA MI-O VA DA , deoarece trebuie sa tina seama in calcul de cei 46 de ani, ca si cind i-am prestat toti in Belgia. Nu trebuie sa procedeze si Romania la fel?
Va multumesc pentru lamurire.Astept un raspuns daca se poate.
Scris de: la pensie la data: 09/03/2021 2:33am
Si in Romania pentru cei care au lucrat si in alta tara se calculraza pensia teoretica dar, cu regret, nu va putem preciza mai multe informatii privind modul de calcul al acesteea.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1