Subiect "ajutor somaj" Deschis de Daraban Stela la data: 09/02/2021 5:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
ajutor somaj
Scris de: Daraban Stela la data: 09/02/2021 5:09am
Gen:feminin
Data nasterii:11.03.1964
Stagiul de cotizare:32 ani
Alte date:
Intrebare:
BUNA ziua
In anul din 01.01.2010 am beneficiat de ajutor de somaj pe tot anul.Va rog sa ma informati daca aceasta perioada se considera vechime in munca si se ia in calcul la stabilirea punctajului anual realizat in sistemul public de pensiipentru pensia anticipata.Cu ce acte pot dovedi vechimea si sumele incasate ca si ajutor de somaj.
Am o vechime in munca de 32 de ani si sunt nascuta in 11.03.1964 (am 57 ani) va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona anticipat in anul 2022 si care este procentul de penalizare pentru pensionarea anticipata .
Va multumesc
Cu respect
Daraban Stela
Re: ajutor somaj
Scris de: GicaH la data: 09/02/2021 9:47am
Daraban Stela :
Gen:feminin
Data nasterii:11.03.1964
Stagiul de cotizare:32 ani
Alte date:
Intrebare:
BUNA ziua
In anul din 01.01.2010 am beneficiat de ajutor de somaj pe tot anul.Va rog sa ma informati daca aceasta perioada se considera vechime in munca si se ia in calcul la stabilirea punctajului anual realizat in sistemul public de pensiipentru pensia anticipata.Cu ce acte pot dovedi vechimea si sumele incasate ca si ajutor de somaj.
Am o vechime in munca de 32 de ani si sunt nascuta in 11.03.1964 (am 57 ani) va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona anticipat in anul 2022 si care este procentul de penalizare pentru pensionarea anticipata .
Va multumesc
Cu respect
Daraban Stela

Da, perioada de șomaj se ia în calcul la pensie și ca stagiu și cuantum, pentru care dacă nu este înscrisă în carnetul de muncă, trebuie sa cereți adeverință de la AJOFM de care ați aparținut în perioada respectiva, pe care sa o depuneti odată cu cererea de pensionare și celelalte acte.
Re: ajutor somaj
Scris de: la pensie la data: 09/03/2021 3:54am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 11 octombrie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 7 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata dupa varsta de 57 ani si 7 luni atunci cand realizati stagiul complet de cotizare de 33 ani si 7 luni luand in calcul si perioada in care ati beneficiat de indemnizatie de somaj . Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare, de 32 ani si 10 luni, la data depunerii dosarului.
Nu putem sa va calculam diminuarea pensiei anticipate partiale pentruca nu avem datele necesare.
Asa cum a precizat domnul Gica perioada de somaj se asimileaza stagiului de cotizare si se ia in calculul tuturor tipurilor de pensii. Insa pentru a dovedi sumele primite pe perioada somajului,daca nu sunt insrise in carnetul de munca, nu trebuie sa prezentati adeverinta deoarece perioada de somaj este dupa aprilie 2001 si aceste sume au fost trimise lunar la Casa de pensii de catre AJOFM si se afla in arhiva electronica a acesteea. Puteti verifica existenta acestor date cerand la Casa de pensii "Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001".
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1