Subiect "Abuz calculare pensie" Deschis de Mihai Borzos la data: 09/11/2021 11:54am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Abuz calculare pensie
Scris de: Mihai Borzos la data: 09/11/2021 11:54am
Gen: F
Data nasterii: 1961
Stagiul de cotizare: 32
Alte date:
Intrebare:

Mama mea - care a lucrat la metrou la fel ca tatăl meu care a decedat - a solicitat ieșirea la pensie și tocmai a primit de curând decizia de pensionare.

În josul deciziei, este menționat:

„Motivare:
Sumele reprezentând spor festive, prime și al 13-lea salariu din adeverința nr. M.05.02.501/6077/30.03.2021 NU AU FOST VALORIFICATE CONFORM ANEXEI 15, CAP. VI din HG. 257/2011”

Notă: Adeverința primită de la serviciu, la care se face referire este pe o perioadă de 8 ani : 1990 - 1998 , când mama a fost nevoită să întrerupă serviciul pentru că eu m-am îmbolnăvit și am devenit persoană cu dizabilități iar ea a devenit asistent personal angajată la direcția de asistență socială.

Din aceasta mențiune se înțelege că nu au fost luate în calcul sporurile de festive, primele și al 13-lea salariu pentru calcularea pensiei, deși în adeverința menționată, primită de la metrou, este precizat că s-au perceput taxe către C.A.S.:

„- spor pentru orele prestate în cadrul normei de muncă în zilele de sâmbătă, duminică, și sărbători legale, ori în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează (spor festive): art.71 Legea 57/1974; art. 2 din Decretul-Lege nr. 98/1990, art.42 Contract Colectiv de Muncă, Codul Muncii în vigoare pentru perioada de activitate; pentru acest spor s-a calculat și virat C.A.S.;
- pentru sumele reprezentând prime și al 13-lea salariu (adaosuri la salariu) temeiul legal îl reprezintă prevederile art. 50 din Legea 57/1974, art.43 din Contractul colectiv de Muncă aplicabil pentru perioada de activitate; pentru acest spor s-a calculat și virat C.A.S. ”

1. Cum este posibil să nu se ia în calcul la calcularea pensiei o sumă pentru care s-a perceput contribuție pentru pensie, tocmai în acest scop, de a fi calculată mai târziu la pensie? Nu este acesta o ilegalitate evidentă?

Mama a reluat serviciul ca angajată Metrorex în 2006, când eu nu am mai primit grad de dizabilitate cu însoțitor.

Această problemă cu neluarea in calcul a sporurilor de festive, prime si al-13-lea salariu e binecunoscută la metrou, si probabil si in cazul CFR si a altor companii. Casa de pensii invocă motivul că acele sporuri nu au fost permanente. Se pare că Metrorex de abia din 2004 le-a făcut permanente (această informație provine de la colegii ei, deci nu stiu dacă e validă)
Adeverința pe care a atașat-o mama la dosar este până în 1998. Ea nu a mai primit si adeverinta de sporuri pentru perioada 2006-2021 pentru că am înteles că informatiile sunt trecute direct in cartea electronica de munca. Întrebarea este:

2.1 Dacă cei de la casa de pensii au precizat ca nu s-au luat in calcul sporurile de festive din adeverinta pe perioada 90-98, inseamna ca celelalte, incepand din 2006, care au fost trecute in cartea electronica, au fost luate in calcul? (posibil pe motiv ca sporurile ar fi fost facute in 2004 permanente de către metrotex?)
2.2 Dacă nu ar fi fost luate in calcul nici cele din cartea electronica, pe perioada 2006-2021, ar fi fost menționat acest lucru in decizie?

Alti colegi de-ai mamei au actionat in instanta, initial au castigat, dar casa de pensii a facut recurs, si au fost apoi nevoiti sa restituie diferenta de bani acumulata la pensie castigata in instanta.

3. Avetii idee dacă există sanse legale să se recupereze contributia din acele sporuri pe perioada 90-98?

4. Dacă da, cunoasteti vreun avocat bun specializat pe aceasta problema particulara a metrorex, pentru a nu investi bani si timp inutil.?

Vă mulțumesc anticipat.

Cu bine,

Mihai Borzos
Re: Abuz calculare pensie
Scris de: la pensie la data: 09/13/2021 2:43am
Aveti dreptate sa fiti nemultumit, dar din pacate acest mod de calcul nu este ilegal pentruca este conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010.
Aceste prevederi sunt prezentate pe larg in anexa 15 la normele de aplicare ale acestei legi a pensiilor.
Conform acestei anexe calculul punctajului pensiei se face astfel.
In perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001
- Se iau in calcul salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent, mentionate in carnetul de munca sau in adeverinte eliberate de angajator.
Acest mod de calcul, incorect, a fost prevazut in legea pensiilor 3/1977 valabila in acea perioada si nu a fost corectat nici de legea 19/2000, care a intrat in vigoare in 01 aprilie 2001 si nici de actual lege a pensiilor, care a intrat in vigoare in 01 ianuarie 2010. Este prevazut sa fie corectata abia in 01 septembrie 2023 de o noua lege a pensiilor.
In legea pensiilor 3/1977 nu a existat o prevedere ca sa faca legatura intre sumele luate in calculul pensiei si cele pentru care s-a platit CAS pentruca aceasta a fost platita de angajator nedefalcat pe angajati ci pentru intreg fondul de salarii.
In perioada dupa data de 01 aprilie 2001
- Se iau in calcul salariile brute, pentru care s-a platit CAS, transmise lunar de angajator la Casa de pensii prin situatia REVISAL. Pentru aceste sume nu trebuie depuse adeverinte. Incepand cu 01 aprilie 2001 legile pensiilor prevad ca sumele luate in calculul pensiei sa fie cele pentru care s-a platit CAS de catre angajat si angajator.
Posibilitatea de a obtine luarea in calcul a sumelor precizate de dv este foarte mica deoarece presupune actionarea in justitie (la Tribunal) a Casei de pensii si continuarea actiunii in justitie in instantele superioare pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Exista unele precedente in care s-au obtinut decizii ale ICCJ impotriva prevederilor legii pensiilor 263/2010 dar presupunem ca au necesitat multe eforturi. Noi suntem de parere ca este recomandat sa asteptam sa vedem prevederile noi legi a pensiilor care isi propune sa faca recalcularea pensiilor luandu-se in calcul sumele brute castigate si in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001. Aceasta recalculare fiind mai usoara pentruca pensionarii care au lucrat in acea perioada s-a diminuat.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1