Subiect "Cât timp pot păstrez decizia de pensionare până să o pun în aplicare?" Deschis de Simedru Viorela la data: 09/13/2021 3:31pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cât timp pot păstrez decizia de pensionare până să o pun în aplicare?
Scris de: Simedru Viorela la data: 09/13/2021 3:31pm
Gen:Feminin
Data nasterii:30.08.1961
Stagiul de cotizare:36 ani și 1 lună
Alte date: 5 ani de facultate (la zi)
Intrebare:
1. Dacă îmi depun dosarul de pensionare anticipată (acum) și primesc decizia, cât timp pot păstra decizia până să o pun în plată? (adică, pot rămâne în câmpul muncii până la împlinirea vârstei de pensionare? ). Această decizie rămâne definitivă? Dacă obțin decizia și rămân în muncă, până la împlinirea vârstei limită, pot solicita recalcularea pensiei cu adăugarea anilor în cauză?

2. Ce penalizare aș avea la pensie anticipată?

3. Care este limita de vârstă la care mă pot pensiona ? Sunt cadru didactic.

Vă mulțumesc !
Re: Cât timp pot păstrez decizia de pensionare până să o pun în aplicare?
Scris de: la pensie la data: 09/15/2021 2:35am
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 1 luna adica in data de 30 septembrie 2023. Daca sunteti cadru didactic nu va puteti pensiona in timpul anului scolar decat cu avizul inspectoratului scolar.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala daca aveti stagiul de cotizare de minim 32 ani si 3 luni fara a lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru perioada studiilor universitare.
Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare, de 32 ani si 10 luni, la data depunerii dosarului.
Daca cereti pensie antuicipata partiala in data de 30 septembrie 2021 si aveti stagiul de cotizare de 36 ani si 1 luna fara a lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru perioada studiilor universitare diminuarea va fi de 8,40 %.
Nu este termen obligatoriu de incetarea activitatii si punerea in plata a deciziei de pensionare anticipata partiala.
Decizia de pensionare cu pensie anticipata partiala poate fi anulata prin cerere in timp de 30 zile de la data primirii acesteea, dupa care ramane definitiva si nu mai poate fi recalculata pana la pensia pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1