Subiect "pensie anticipata partiala" Deschis de Livia la data: 11/04/2021 11:37am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala
Scris de: Livia la data: 11/04/2021 11:37am
Gen:feminin
Data nasterii:01.05.1970
Stagiul de cotizare:33
Alte date:
Intrebare: Buna seara, va scriu cu rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns fata de problema mea. Anul acesta la 01.12 voi avea 33 de ani de munca. Impreuna cu logodnicul meu care traieste in alta tara am decis sa mai lucrez in Romania cei doi ani necesari pana la implinirea stagiului de cotizare complet, adica 35 de ani. Apoi urmeaza sa plec din tara. Nu stiu daca avand la data respectiva varsta de 53 de ani voi avea posibilitatea sa lucrez in continuare. Va rog sa imi spuneti daca la limita in aceste conditii as putea sa solicit pensionarea anticipata partiala cu penalizare la varsta de 58 de ani dat fiind ca acei 35 de ani de cotizare vor exista. Care sunt procedurile in acest sens? Va trebui sa inchei contractul de munca si sa declar acest aspect la Casa de pensii? M-am gandit si la oportunitatea de a inchide un contract cu Casa de pensii pentru a contribui in continuare pana la implinirea varstei de 58 de ani cu contributia minima pentru a putea beneficia de pensie anticipata fara penalizare (peste 43 de ani de contributii) De asemenea as vrea sa stiu daca la varsta de 63 de ani - la limita de varsta mi se va recalcula pensia.
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 11/05/2021 3:38am
Dupa opinia noastra problema principala este ca drepturile dv la pensie incep din anul 2028 si nu stim vor arata prevederile legislatiei pensiilor atunci. Se prevede ca actuala lege a pensiilor sa fie inlocuita incepand cu septembrie 2023.
In speranta ca principalele prevederi privind varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare nu vor suferi schimbari majore va vom prezenta drepturile dv la pensie conform actualei legi a pensiilor 263/2010.
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 01 mai 2033 la varsta standard de pensionare de 63 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 58 ani adica in data de 01 mai 2028 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare, de 35 ani, la data depunerii dosarului.
Procedura de solicitare a pensiei anticipate partiale consta in depunerea unei cereri insotita de un dosar care contine actele doveditoare.
Lista actelor le gasiti pe site-ul Casei de pensii (CNPP), pe site-urile Caselor judetene de pensii sau pe site-ul nostru.
La dosarul pentru pensie anticipata partiala trebuie sa depuneti dovada (decizia) de incetare a activitatii.
Daca va stabiliti domiciliul in o tara din Uniunea Europeana la depunerea dosarului veti putea beneficia de unele facilitati
Opinia noastra este ca nu este oportun sa incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de pensii pentru cumpararea de stagiu de cotizare deoarece :
- Stagiul de cotizare cumparat pe un astfel de contract nu se ia in calculul pensiei anticipate sau anticipate partiale.
- Contributia platita la un astfel de contract are o eficienta slaba la cresterea pensiei, adica nu se recupereaza in un termen rezonabil.
- In prezent suma lunara minima asigurata este salariul minim pe economie, pentru care se plateste o contributie de 25 % si se prevede ca prin noua lege sa creasca suma minima asigurata la salariul mediu pe economie.
Scris de: Livia la data: 11/05/2021 6:20am
Gen:feminin
Data nasterii:01.05.1970
Stagiul de cotizare: 33 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, va multumesc frumos pentru raspuns; asteptam atunci sa vedem ce se mai petrece in decurs de doi ani. Concret eu voi avea 35 de ani de contributii peste 2 ani adica in 2023. Si as putea sa ies anticipat partial la pensie in 2028 cu penalizarea de rigoare. Este o problema fata de acest aspect daca vor lipsi acei 5 ani in care nu voi munci? Pentru ca vreau sa plec din tara. Desigur, voi incerca sa lucrez in tara unde voi trai, insa daca nu reusesc sa gasesc de lucru si voi fi... sa spunem casnica, pot sa depun totusi cererea de pensionare anticipata partiala in 2028 in conditiile in care voi avea 35 de ani munciti in 2023? Ma iertati ca pun atat de multe intrebari, dar vreau sa fie totul in buna regula si vreau sfaturi avizate / argumentate. Va multumesc inca o data pentru ajutor. O zi frumoasa :)
Scris de: la pensie la data: 11/05/2021 9:58am
Dupa legislatia actuala daca in data de 01 mai 2028 aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani puteti depune dosarul de pensionare pentru pensie anticipata partiala indiferent daca la acea data lucrati sau sunteti casnica.
Peste 2 ani speram sa cunoastem si prevederile noii legi a pensiilor.
Stagiul de cotizare lucrat in alta tara se ia in calcul, numai ca vechime, la pensie anticipata partiala, daca Romania are incheiat un acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale, cu acea tara. Romania are incheiat un astfel de acord cu toate tarile din Uniunea Europeana.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1