Buna Dimineata.
Urmaresc cu mare interes subiectele pe forum si doresc sa felicit Echipa LaPensie.com
*
Datele mele sunt:
Gen: M
Data nasterii: 17'02'1976
Stagiul de cotizare: -
Alte date: stagiu militar satisfacut / 12 Luni
As dori sa adresez doua intrebari:
*
1) Am dreptul la pensie de invaliditate daca ?
- nu am carte munca si nu am lucrat niciodata
- am stagiul militar satisfacut ca militar in termen / 12 Luni
- persoana cu handicap grav + insotitor de 12 ani
*
Studiind Legea 263/2010 am concluzionat urmatoarele:
- conform Art. 68 alin. (1) lit. c) = am dreptul la pensie de invaliditate
- conform Art. 68 alin. (2) = am dreptul la pensie de invaliditate
- conform Art. 49 alin. (1) lit. c) = am dreptul la pensie de invaliditate
dar ma blochez la urmatoarele articole din lege:
Art. 73
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.
Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (2)
Art. 75.
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
Art. 76. - (1) Persoanelor prevazute la art. 73, incadrate in gradul I sau II de invaliditate, li se acorda stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) in conditiile in care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta conform tabelului nr. 3.
*
A doua intrebare este:
- cat va fi cuantumul pensiei de invaliditate in conditiile incadrarii in grad I de invaliditate ?
- cat va fi cuantumul pensiei de invaliditate in conditiile incadrarii in grad II de invaliditate ?
- cum se va calcula stagiul potential si respectiv stagiul de cotizare in conditiile in care datele mele sunt:
Gen: M
Data nasterii: 17'02'1976
Stagiul de cotizare: -
Alte date: stagiu militar satisfacut / 12 Luni