Subiect "pensie" Deschis de kati niculescu la data: 07/12/2009 4:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: kati niculescu la data: 07/12/2009 4:53am
Gen:F
Data nasterii:21.09.1952
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:1. Am lucrat timp de 20 de ani intr-o fabrica de medicamente. Am inregistrat in carte de munca in perioada 1996-1998 salariu + compensare. Cand introduc date in programul de calcul cumulez cu suma mentionata la "compensare".Ex: salariu baza 900.000+ compensare 11.000
2.Sporuri de ex 15% ramaneri peste program .... le cumulez cu venitul din luna??
3. Timp de 2 ani am lucrat la un SRL. Managementul nu a platit asigurarile sociale iar firma a dat faliment. Am probleme cu recunoasterea timpului lucrat???? Mie banii mi s-au oprit din salariu!
4. In afara de contractul de munca am mai avut contract part time (2ore) aceasta activitatea este luata in calcul pensie??
5. in dreptul anilor de studiu facultate ce punctaj trebuie sa trec??
dar la punctaj asigurari sociale???
Va multumesc ca existati de foarte multa vreme incerc sa gasesc o persoana care sa-mi dea macar niste evaluari aproximative!
Cu stima
Kati N
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 07/13/2009 3:41pm
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare, in 21 noiembrie 2011 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 2 luni si stagiul complet de cotizare de 28 ani si 4 luni. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
1. Sumele primite cu denumirea de compensare fie le cumulati cu salariu, fie le tereceti in coloana “Sporuri” “fixe” eventual cumulate cu alte sporuri fixe din aceeasi luna.
2. Sporul pentru orele suplimentare daca acesta a fost acordat in % fata de salariu si daca aveti adeverinta pentru acel spor il treceti in coloana “Sporuri” “%” eventual cumulat cu alte sporuri in % din aceeasi luna.
3.Pe perioada cand angajatorul nu a platit contributia pentru pensiela Casa de Pensii, deoarece de la data retinerii contributiei pana ce solicitati dv drepturile de pensie a trecut mai mult de 6 luni si dupa cum intelegem sumele datorate de angajator Casei de Pensii s-au prescris, dv beneficiati numai de o treime din acel stagiu.
4. Daca ati lucrat cu contract de munca cu un sfert de norma si pentru acele sume atat dv cat si angajatorul ati platit contributie la pensie, aceste sume sunt luate in calculul punctajului pensiei. Daca perioada lucrata a fost inainte de 1 aprilie 2001 trebuie sa obtineti de la angajator adeverinte cu aceste sume si sa le atasati dosarului de pensionare.
5. Daca ati urmat la zi si ati absolvit la zi facultatea atunci in pagina de intrare puneti “0” in caseta cu punctaj suplimentar pentru facultate, iar pe timpul facultatii selectati “F” in coloana de cod fara a trece nimic la salariu.
La punctajul de asigurari sociale lasati “0” si daca ati avut concedii medicale in coloana de salariu completati indemnizatia primita pe perioada concediului medical.
6. Am verificat datele introduse de dv in programul “Calcul pensie”si avem urmatoarele observatii.
-Perioada de facultate ati completat-o corect
-La sporul de vechime inainte de aprilie 1992 ati facut o mica eroare in sensul ca la stagiu de cotizare nu ati luat in calcul perioada de 11 luni lucrata inainte de facultate. Luand in calcul si aceasta perioada sporul de vechime de 3 % incepe cu septembrie 1980.
-Verificati salariul introdus in program dupa octombrie 2006 daca nu ati gresit ordinul de marime . Daca nu ati gresit atunci trebuie sa retineti ca pe anul 2006 salariul lunar maxim pentru care s-a platit contributie si care intra in calcul punctajului pensiei este de 5385 lei.
Scris de: KATI N la data: 07/15/2009 4:46pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc mult pentru raspuns.
Referitor la perioada de 2 ani cat am lucrat la aceea firma care a dat faliment: NU POT PLATI EU SUMA AFERENTA SI SA-MI RECAPAT DREPTURILE MELE PENTRU MUNCA DEPUSA SAU SA-L ACTIONEZ IN JUDECATA PE PATRON pentru ca el exista bine merci si si-a infiintat alte firme?
Cum apara statul roman cetateanul care munceste 8-10-12 ore si care constata la sf activitatii ca angajarotul nu si= platit datoriile in conditiile in care sumele i=au fost retinute din salariu??
Scris de: la pensie la data: 07/17/2009 4:54am
Nu cunoastem sa existe posibilitate sa platiti dv aceste sume in locul angajatorului.
Cat priveste a doua varianta a actionarii in judecata parearea noastra este ca nu mai puteti daca a trecut termenul de prescriere.Obligatia recuperarii sumelor retinute pana la data prescrierii revenea Casei de Pensii. Totusi consultati un avocat.
In privinta apararii cetateanului roman de catre stat preferam sa nu ne pronuntam deoarece nu ne-am fixat acest scop dar sa stiti ca si noi privim aceasta problema tot prin prisma cetateanului.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1