Subiect "pensie varsta" Deschis de VESCAN IOANA la data: 01/19/2022 3:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie varsta
Scris de: VESCAN IOANA la data: 01/19/2022 3:41am
Gen:feminin
Data nasterii:10.05.1960
Stagiul de cotizare:37
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Am primit decizia de pensionare anticipata in 20 decembrie,
In 10.02.2022, pot iesi la pensie pt limita de varsta,
Daca primesc decizia pentru limita de varsta, la final de luna martie(zic bine?), imi intra in plata in luna aprilie?

Doresc sa lucrez pana imi intra in plata pensia(sau poate mai mult!);
Lucrez la privat dar nu doresc sa-i informez ca pot iesi la pensie, daca eu nu ma sesiseaza;

Am obligatia de ai informa eu?

multumesc frumos!
Re: pensie varsta
Scris de: la pensie la data: 01/19/2022 6:19am
Daca ati primit decizia de pensionarea anticipata partiala in luna decembrie 2021 si nu ati depus dovada incetarii activitatii aceasta pensie nu intra in plata pana la depunerea dovezii de incetare a activitatii sau la varsta standard de pensionare cand pensia se treansforma in pensie pentru limita de varsta.
Pensia pentru limita de varsta se pune in plata in luna urmatoare celei in care vi s-a emis decizia de pensionare pentru limita de varsta.
Daca primiti decizia de pensie pentru limita de varsta la sfarsitul lunii martie teoretic ar trebui sa primiti prima pensie in luna aprilie dar practic daca decizia este data la sfarsitul lunii si aceasta, din cauza birocratiei, nu devine operativa inainte de a se incepe tiparirea cupoanelor de pensii, nu veti primi prima pensie in aprilie ci in mai.
Nu se prevad sanctiuni daca nu anuntati angajatorul ca ati primit decizia de pensie anticipata partiala sau pentru limita de varsta.
Insa Codul Muncii legea 53/2003, art 56 alin (1) litera c) prevede ca angajatorul are dreptul sa va declare incetarea de drept a contractului de munca dupa 5 zile de la realizarea de catre dv a varstei standard de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1