Subiect "Pensie de urmas" Deschis de CONSTANTIN PARACIUC la data: 01/19/2022 3:49am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie de urmas
Scris de: CONSTANTIN PARACIUC la data: 01/19/2022 3:49am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua.Tatal meu a decedat in dec. 2021 si as vrea sa stiu daca mama are dreptul la pensia de urmas.mentionez ca mama este pensionara CAP cu 1000 de lei,dupa ultima majorare.Exista cumva un plafon minim-maxim al pensiei sotului mostenitor in care trebuie sa se incadreze pentru a beneficia de aceasta pensie de urmas? Daca mama se incadreaza,care ar fi pasii de urmat?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Re: Pensie de urmas
Scris de: CONSTANTIN PARACIUC la data: 01/19/2022 3:52am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Rectificare:2020 anul decesului!
Scris de: la pensie la data: 01/19/2022 8:19am
Regretam ca nu va putem da un raspuns precis deoarece nu avem toate informatiile necesare.
Va rugam sa reveniti si sa ne precizati data de nastere a mamei dv, data cand a primit decizie de pensionare de la CAP si daca mai sunt si alti urmasi
Scris de: CONSTANTIN PARACIUC la data: 01/21/2022 3:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul dcotizare:
Alte date:
Intrebare:
Mama este nascuta la 25-02-1934 iar decizia de pensionare cred ca a primit-o la 63 de ani,adica prin 1997,cred!
Urmasi mai suntem 2 copii,eu si o sora,plus doi nepoti de la o sora decedata in 2012!
Scris de: la pensie la data: 01/21/2022 10:12am
Ne-am exprimat gresit cand am mentionat sa precizati si alti urmasi. Am vrut sa stim daca mai sunt si alte persoane care solicita pensie de urmas dupa tatal dv.
Avand in vedere informatiile date consideram ca mama dv este singura care cere pensie de urmas, ca durata casatoriei a fost mai mare de 15 ani, iar pensia pe care o primeste mama dv este acordata inainte de aprilie 2001 adica inainte ca pensiile agricultorilor sa fie integrate in sistemul public de pensii.
In aceste conditii mama dv poate beneficia de pensie de urmas, dupa sotul decedat, fara sa renunte la propria pensie.
Insa suma celor doua pensii pe care le va primi mama dv se va calcula astfel :
-Pensia mamei dv de 1000 lei este compusa din doua componente. O componenta reprezentand pensia care i se cuvine de la CAP si a doua componenta care reprezinta un ajutor social care completeaza aceasta pensie pana la pensia minima de 1000 lei
In calculul celor doua pensii se va lua numai prima componenta
- Valoarea pensiei de urmas de pe urma sotului reprezinta 50 % din valoarea pensiei tatalui dv pe care ar fi primit-o in ianuarie 2022, adica punctajul mediu inmultit cu valoarea punnctului de pensie din ianuarie 2022 de 1586 lei, sau altfel spus, 50 % din pensia tatalui dv din decembrie 2021 majorata cu 10 %.
Daca cele doua pensii cumulate nu depasesc pensia minima de 1000 lei atunci va primi un ajutor social care sa completeze suma celor pensii pana la pensia minima de 1000 lei.
Daca cele doua pensii cumulate depasesc pensia minima de 1000 lei atunci va primi suma celor doua pensii fara a mai primi ajutor social de completare.
In privinta actelor care trebuie de puse la dosarul de pensie de urmas enumeram :
- cerere pentru inscriere la pensie, cerere tip pusa la dispozitie de casa de pensii.
- actele de stare civila : buletin sau carte de identitate si certificat de casatorie (original si copie)
- cupon de pensie a tatalui dv
Scris de: CONSTANTIN PARACIUC la data: 01/22/2022 2:32am
la pensie :
Ne-am exprimat gresit cand am mentionat sa precizati si alti urmasi. Am vrut sa stim daca mai sunt si alte persoane care solicita pensie de urmas dupa tatal dv.
Avand in vedere informatiile date consideram ca mama dv este singura care cere pensie de urmas, ca durata casatoriei a fost mai mare de 15 ani, iar pensia pe care o primeste mama dv este acordata inainte de aprilie 2001 adica inainte ca pensiile agricultorilor sa fie integrate in sistemul public de pensii.
In aceste conditii mama dv poate beneficia de pensie de urmas, dupa sotul decedat, fara sa renunte la propria pensie.
Insa suma celor doua pensii pe care le va primi mama dv se va calcula astfel :
-Pensia mamei dv de 1000 lei este compusa din doua componente. O componenta reprezentand pensia care i se cuvine de la CAP si a doua componenta care reprezinta un ajutor social care completeaza aceasta pensie pana la pensia minima de 1000 lei
In calculul celor doua pensii se va lua numai prima componenta
- Valoarea pensiei de urmas de pe urma sotului reprezinta 50 % din valoarea pensiei tatalui dv pe care ar fi primit-o in ianuarie 2022, adica punctajul mediu inmultit cu valoarea punnctului de pensie din ianuarie 2022 de 1586 lei, sau altfel spus, 50 % din pensia tatalui dv din decembrie 2021 majorata cu 10 %.
Daca cele doua pensii cumulate nu depasesc pensia minima de 1000 lei atunci va primi un ajutor social care sa completeze suma celor pensii pana la pensia minima de 1000 lei.
Daca cele doua pensii cumulate depasesc pensia minima de 1000 lei atunci va primi suma celor doua pensii fara a mai primi ajutor social de completare.
In privinta actelor care trebuie de puse la dosarul de pensie de urmas enumeram :
- cerere pentru inscriere la pensie, cerere tip pusa la dispozitie de casa de pensii.
- actele de stare civila : buletin sau carte de identitate si certificat de casatorie (original si copie)
- cupon de pensie a tatalui dv

Va multumesc,problema este ca nu mai exista nici un cupon de pensie de-al tatalui meu avand in vedere ca a decedat acum 1 an si o luna!
Scris de: la pensie la data: 01/24/2022 9:06am
In locul cuponului de pensie ar putea fi depusa decizia de pensie a tatalui dv, dar presupun ca aceasta ar fi si mai greu.
In cazul in care nu dispuneti de niciunul din acestea doua, trebuie sa mergeti
la Casa de pensii si sa cereti sa va dea o solutie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1