Subiect "pensie cetatean UE" Deschis de BALACI GABRIELA la data: 01/31/2022 11:39am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie cetatean UE
Scris de: BALACI GABRIELA la data: 01/31/2022 11:39am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Un cetatean UE care are stagiu de cotizare de 11 ani in Romania si va implini in cursul anului 2022 varsta legala de 65 ani poate cumpara vechime in munca ? Cum este mai avantajos sa cumpere vechime in RO si sa beneficieze de pensie in RO sau sa solicite echivalarea pensiei pentru perioada lucrata in RO in tara de resedinta.
Multumesc
Re: pensie cetatean UE
Scris de: la pensie la data: 02/01/2022 3:47am
Analiza unui caz teoretic este mai dificila deoarece nu se dispune de toate informatiile necesare analizei.
De exemplu in cazul prezentat de dv nu ati mentionat daca persoana respectiva are stagiu de cotizare lucrat si in alta tara din UE.
In aceste conditii va vom raspunde la modul general si daca mai aveti intrebari reveniti.

Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii, daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania are urmatoarele drepturi la pensie:
Pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare (din informatiile date de dv este de 65 ani) daca are stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Realizarea stagiului minim de cotizare poate fi facuta astfel.
- Prin dovada stagiului de cotizare din cealalta tara din UE daca are un asfel de stagiu.
- Prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii daca nu are stagiu de cotizare lucrat in alta tara din UE.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1