Subiect "Stagiu suplimentar aferent gr" Deschis de Stanciu Maria la data: 01/31/2022 12:40pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Stagiu suplimentar aferent gr
Scris de: Stanciu Maria la data: 01/31/2022 12:40pm
Gen:F
Data nasterii:09.09.1964
Stagiul de cotizare: 31 ani si 3 luni
Alte date:
Intrebare: Vă rog să mă ajutați cu un raspuns. Pentru femeie n 09/05/1964 cu 31 ani și 8 luni lucrați din care 3 ani și 9 luni grupa 1 100% și 2 ani și 5 luni grupa 2 100% . Întrebarea mea este dacă pentru acesti ani de grupă primește stagiu suplimentar aferent grupei și cat primește . Multumesc mult !
Re: Stagiu suplimentar aferent gr
Scris de: la pensie la data: 02/01/2022 4:39am
Nu intelegem la ce folosesc datele initiale daca sunt diferite de cele de la intrebare.
Vom analiza datele de la intrebare.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita
de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 09 ianuarie 2027 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 3 ani intregi lucrat in gr I de munca si stagiul de 3 ani intregi lucrat in gr II de munca (completat cu 7 luni neutilizate la grupa I) beneficiaza de un stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani si 3 luni si realizeaza un stagiu total de cotizare de 33 ani si 11 luni. Se acorda stagiu de cotizare suplimentar daca stagiile de cotizare in gr I si gr II, cumulate sunt de minim 5 ani.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 3 ani intregi lucrat in conditii speciale si stagiul de 3 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 2 luni adica in data de 09 iulie 2024.
In prezent are dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare de 33 ani si 8 luni la data depunerii dosarului.
Re: Stagiu suplimentar aferent gr
Scris de: Carp Mircea la data: 02/04/2022 9:45am
Avem urmatoarele prevederi legale care trateaza aceasta problema:
Legea 3/1977
Art.16
Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare.
Legea 263/2010
Art.16
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001; Rog sa-mi dati lege, articol si aliniat care admite cumularea stagiilor de grupa I si II, in vederea acordarii stagiului aefernt grupelor de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1