Subiect "valoarea pensiei" Deschis de Adrian Herciu la data: 02/15/2022 4:05am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
valoarea pensiei
Scris de: Adrian Herciu la data: 02/15/2022 4:05am
Ce inseamna venit minim garantat 2550 lei in Notificarea privind modificarile la contractul de asigurarae sociala? Inseamna ca eu contribui lunar pentru a avea o pensie asemanatoare cu ce ar insemna acum 2550 de lei la valoarea lor de acum?
Mentionez ca imi platesc singur pensia la stat, contribuind la asigurarile sociale cu 638 lei lunar.
Re: valoarea pensiei
Scris de: la pensie la data: 02/15/2022 7:28am
Venitul minim garantat este de fapt salariul minim pe care trebuie sa-l primeasca cei care lucreaza cu norma intreaga de 8 ore pe zi.
Acest salariu minim a fost stabilit sa fie si suma minima pentru care se plateste contributie de asigurari sociale de catre cei care cotizeaza la pennsie prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensie.
Nu avem datele necesare sa va facem o analiza a pensiei dv pe care o veti avea dar trebuie sa precizam ca incheierea unui astfel de contract se recomanda mai mult pentru completarea stagiului de cotizare in vederea deschiderii dreptului la pensie pentru limita de varsta. Contributia unui asemenea contract la valoarea pensiei este mica.
Scris de: Adrian Herciu la data: 02/16/2022 2:40am
Multumesc pentru rabdare...
Incerc sa inteleg ce inseamna o contributie de 638 de lei pe luna ca fiind 25% din venitul minim garantat de 2550 lei?
Cam ce suma ar fi suficienta pentru a asigura un punct de pensie?
Inteleg ca nu se pot face estimari exacte...
De exemplu daca cotizez timp de 35 de ani cu 25% din venitul minim garantat, ce punctaj realizez? In mare, nu vreau cifre exacte:)
Eu lucrez in strainatate si din aceasta cauza am incheiat acest contract pentru a-mi asigura o pensie in tara.
Scris de: la pensie la data: 02/16/2022 3:39am
Regretam ca trebuie sa va pecizam inca odata ca astfel de calcule nu se pot face deoarece pe perioade viitoare nu cunoastem :
- Evolutia legislatiei pensiilor
- Evolutia salariului minim
- Evolutia valorii punctului de pensie
Putem insa sa va facem urmatorul calcul :
O persoana a contribuit pe un asemenea contract in anul 2021 cu suma de 575 lei lunar, salariul minim pe economie fiind de 2300 lei.
Suma totala platita in un an a fost de 6900 lei si a obtinut un punctaj anual de 0,39842 puncte.
Daca aceasta persoana este nascuta dupa 1950 si are stagiul complet de cotizare de 35 ani punctajul anual realizat in anul 2021 ii va creste punctajul mediu al pensiei cu 0,01138 puncte.
O asemenea crestere a punctajului mediu al pensiei la valoarea punctului de pensie de 1586 lei cat este in anul 2022 este echivalenta cu cresterea valorii pensiei cu 18 lei.
Va las pe dv sa analizati in continuare aceste date.
Scris de: Adrian Herciu la data: 02/16/2022 8:44am
Multumesc mult pentru ajutor!
In exemplul dvs daca cineva a contribuit cu 575 de lei lunar in 2021, obtine 0.3984 puncte de pensie pe calculul anual 2021.
Deci teoretic daca ar fi contribuit cu 1450 lei/lunar ar fi obtinut cam 1 punct in anul 2021.
Acum eu ma gandesc ca daca contribui cu 1586 lei/lunar pe anul 2022, as obtine cam tot un punct aproximativ la un calcul asa in mare.
La prima vedere pare ca daca platesc lunar cat e valoarea unui punct de pensie in acel an as obtine o pensie de un punct.
Scris de: la pensie la data: 02/17/2022 3:37am
Afirmatia dv nu este corecta.
Modul de calcul al pensiei este urmatorul :
- Se calculeaza un punctaj lunar impartind veniturile realizate de dv la salariul mediu pe economie din luna respectiva
- Se calculeaza un punctaj anual impartind suma punctajelor lunare din anul respectiv la 12.
- Se calculeaza un punctaj mediu anual al pensiei impartind suma punctajelor anuale realizate pe toata perioada lucrata la stagiul completat de cotizare, care depinde de data de nastere.
- Se clculeaza valoarea pensiei inmultind punctajul mediu al pensiei cu valoarea punctului de pensie din luna in care se plateste pensia.
Deci daca obtineti un punctaj lunar de un punct timp de un an obtineti un puntaj anual de 1 punct.
Pentru a obtine un punctaj mediu anual de un punct trebuie sa obtineti un punctaj anual de 1 punct timp de 35 ani (stagiul complet de cotizare al dv presupunem ca este 35 ani).
Daca insistati sa continuati contractul de asigurare sociala pentru a obtine un punctaj apropiat de 1 punct anual asigurati o suma egala cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. In acest an acest salariu este de 6095 lei si pentru acesta trebuie sa platiti 1524 lei
Acest salariu este stabilit si anuntat la inceputul anului de ministerul muncii.
Gasiti acest salariu si pe site-ul nostru, accesibil de pe pagina principala.
Scris de: Adrian Herciu la data: 02/17/2022 2:35pm
Multumesc pentru rabdare si pentru raspuns!
Deci daca presupunem prin absurd ca in urmatorii 35 de ani slariul mediu brut va ramane 6095 lei, o persoana care cotizeaza cu 1524 lei lunar va primi o pensie de un punct, adica ceva de genul 1586 lei la valoarea punctului de pensie de acum?
E foarte mare diferenta dintre salariu si pensie...
Daca sa spunem, speranta de viata e de 80 de ani, practic eu cotizez 35 de ani ca sa primesc doar 15 ani suma cu care am contribuit lunar.
Scris de: la pensie la data: 02/18/2022 2:52am
Rationamentul dv este corect doar in conditiile inghetarii evolutiei financiare.
Insa concluzia este corecta si pe aceasta am vrut sa v-o sugeram din primul raspuns pe care vi l-am dat.
Scris de: Adrian Herciu la data: 02/18/2022 9:19am
In exemplul meu teoretic, cu conditia inghetarii evolutiei financiare pe urmatorii 35 de ani, toti salariatii normali (fara conditii speciale de munca etc) care au un salariu mediu brut de 6095 lei si platesc 25% pentru pensie vor primi pensie doar 1586 lei pe o perioada e 15 ani cat e speranta de viata (sa spunem 80 de ani). Ce se intampla cu restul banilor ramasi pe 20 ani cu care am cotizat?
Ceva imi scapa... pentru ca chiar si in situatia reala, cu inflatia si evolutia financiara, o persoana care va contribui cu 25% din salariul mediu brut timp de 35 de ani si va iesi cu o pensie de un punct, tot nu va beneficia de suma pe care a platit-o cat a muncit, pentru foarte putini vor trai inca 35 de ani dupa ce ies a pesie. 65+35=100 ani
Scris de: la pensie la data: 02/19/2022 2:43am
Noi prin acest site ne-am propus sa va informam care sunt prevederile legale nu sa le comentam. In cazul propus de dv vom incerca sa-l comentam dar avertizandu-va ca avem cunostinte limitate in domeniul asigurarilor. Pentru un comentariu corect ar trebui sa va adresati unui agent din domeniul asigurarilor.
Contractul incheiat cu Casa de pensii este un contract de asigurare.
In cazul asigurarilor sociale de stat se declara ca acestea se bazeaza pe solidaritatea intre generatiilor adica actualii salariati contribuie la plata pensiilor actualilor pensionari iar pensia actualilor salariati va fi platita cu contributia viitorilor salariati.
In majoritatea contractelor de asigurare la un anumit risc nu se garanteaza restituirea sumei cu care s-a contribuit.
La intrebarea pusa de mine unui agent de asigurari prin care constatam ca am platit fara folos asigurare de accident la automobil agentul mi-a spus ca nu am beneficiat de avantajele asigurarii din cauza mea.
Consideram ca analiza facuta de dv este utila numai in privinta oportunitatii unei asemenea asigurari si credem ca v-am ajutat dupa posibilitatile noastre.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1