Subiect "recalculare pensie" Deschis de Marcel MUnteanu la data: 02/16/2022 2:58pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensie
Scris de: Marcel MUnteanu la data: 02/16/2022 2:58pm
Gen:M
Data nasterii:18.12.1966
Stagiul de cotizare:45
Alte date:
Intrebare:Cum se recalculeaza punctajul final in cazul in care de exemplu, la iesire la pensie am avut un punctaj de 1 punct, la care s-a aplicat coeficientul de corectie de 1,41, devenind final 1,41 puncte, iar dupa data pensionarii am lucrat din nou, si in urma veniturilor suplimentare obtinute punctajul initial sa zicem ca devine 1.1 puncte. Asta inseamna ca pensia scade pentru ca coeficientul de corectie se aplica doar o data la iesirea la pensie, sau aceste 1,1 puncte devin baza la care sa aplica acel coeficient de 1,41 si punctajul final devine1,551? Multumesc.
Re: recalculare pensie
Scris de: Aurel la data: 02/17/2022 3:32am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua
Pentru recalculare punctaj (pensie) datorita perioadei lucrate după pensionare se procedează astfel:

Se aduna punctele lunare dintr-un an și se împart la 12 obținându-se punctajul anual (chiar dacă ați lucrat numai 3 luni într-un an)

Suma punctajelor anuale, realizate (lucrate) după pensionare
se împarte la stagiul complect de cotizare (35 ani la bărbați).
Punctajul astfel obținut se aduna la punctajul obținut la ieșirea inițială la pensie și rezulta noul punctaj al pensiei.

Ex: sa presupunem ca ați lucrat doar 6 luni în anul 2021 și lunar ați avut salariul mediu pe economie, deci lunar ați avut 1 punct.

Punctajul anual pentru 2021 va fi: 6x1:12=0,5 puncte.

Punctajul ce se va aduna la punctajul pensiei va fi: 0,5:35=0,01428 puncte, ce înseamna o creste a pensiei brute de 0,01428x1586=23 lei
Aceste puncte se vor aduna la punctajul pensiei.
Folosind exemplul dumneavoastră, 1,41 + 0,01428= 1,42428 este noul punctaj.

Nu se aplica nici un coeficient de corecție deoarece coeficientul de corecție se aplica o singura data la ieșirea inițială la pensie.
Scris de: la pensie la data: 02/17/2022 8:09am
Raspunsul domnului Aurel este corect dar complicat deoarece nu a inteles intrebarea dv.
Daca la iesirea la pensie initiala, pentru limita de varsta, punctajul mediu anual necorectat a fost 1 punct si punctajul mediu anual corectat a devenit 1,41 puncte, prin aplicarea indicelui de corectie de 1,41.
Daca dupa iesirea la pensie pentru limita de varsta a lucrat si a realizat un punctaj mediu anual suplimentar necorectat de 01 puncte acesta nu se mai corecteaza prin inmultirea cu indice de corectie si se cumuleaza punctajului mediu anual corectat de 1,41 avut inainte si rezulta un punctaj mediu anual de 1,41 + 0,1 = 1,51 puncte
Scris de: Marcel Munteanu la data: 02/17/2022 8:30am
Gen:M
Data nasterii:18.12.1966
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc pentru raspuns.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1