Subiect "Daca indeplinesc conditiile pt. Pensie limita de varsta" Deschis de Daniel Badea la data: 02/28/2022 6:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Daca indeplinesc conditiile pt. Pensie limita de varsta
Scris de: Daniel Badea la data: 02/28/2022 6:29am
Gen:M
Data nasterii:04. 07. 1970
Stagiul de cotizare:22,6 ani conditii speciale,5.7 ani gr 2,un an Mapn tot conditii speciale,2.6 ani conditii normale,anii lucratii sunt 100% in aceste conditii si se regasesc in anexa 2
Alte date:
Intrebare:Daca indeplinesc condiile pt .limita de varsta la 52 de ani si daca raportarea in formula de calcul se face la 25 sau 35 de ani stagiu complet de cotizare a anilor in conditii speciale? Anul lucrat in Mapn se poate adauga celor de cond. speciale sa fie 23,6 , am adeverinta pt. aceasta ? Multumesc.
Re: Daca indeplinesc conditiile pt. Pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 02/28/2022 9:42am
Datele mentiomate de dv contin mai multe erori cum ar fi :
- Perioadele sunt prezentate cu virgula si presupunem ca vreti sa mentionati ani intregi inainte de virgula si lunile dupa virgula.
- Grupa conditii speciale in domeniul public a existat numai dupa 01 aprilie 2001 iar inainte de aceasta data a fost grupa I deci dv ati cumulat stagiul lucrat in grupa I cu stagiul in grupa conditii speciale.
-Nu stim despre ce anexa 2 vorbiti presupunem ca va referiti la anexa 2 la legea pensiilor 263/2010 care mentioneaza anumite activitati cu conditia sa fie facute in intreprinderile enumerate in anexa 3. Insa nu beneficiati de reducerea stagiului de cotiare la 25 ani deoarece pentru aceasta trebuia sa aveti un stagiu de cotizare de minim 25 ani in grupa I si conditii speciale iar dv aveti numai 22 ani si 6 luni. Stagiul lucrat in sectorul militar nu se ia in calcul ca fiind lucrat in grupa de munca la pensionarea din sectorul public.
Avand in vedere precizarile de mai sus raspunsul nostru este urmatorul :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 04 iulie 2035 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 22 ani intregi lucrat in grupa I si conditii speciale si stagiul de 6 ani intregi lucrat in gr II de munca (completat cu 5 luni nefolosite la grupa I) beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 12 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 43 ani si 1 luna. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru stagiile lucrate in grupele de munca trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani si deci dv depasindu-l nu mai este necesar sa faceti dovada vechimii din sectorul militar.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 22 ani intregi lucrat in conditii speciale si 6 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 13 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 52 ani adica in data de 04 iulie 2022.
Calculul punctajului mediu anual se face utilizand stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Scris de: Daniel Badea la data: 02/28/2022 11:40am
Multumrsc pt. raspuns,aici aveam si eu nelamurirea cu stagiul de cotizare raportat la 25 de ani avand colegi care au iesit la pensie fara cei minim 25 de ani cond. speciale si s-a impartit la 25 Eu stiu de legea 221/2018 .Locul de munca este subteran metrorex anexa 2 Poz. 61 .
Scris de: la pensie la data: 03/01/2022 4:16am
Legea 221/2018 este legea care modifica anumite prevederi ale legii pensiilor 263/2010.
Dv nu beneficiati de aceste prevederi modificate deoarece nu indepliniti toate conditiile necesare adica : sa fi lucrat la Metrorex in subteran 100 % timp de minim 25 ani (dv ati lucrat numai 22 ani si 6 luni) in activitatile precizate in anexa 2 la legea pensiilor 263/2010 pozitiile 5 sau 6 (pozitia 61 nu exista in aceasta anexa).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1