Subiect "pensie persoana cu dizabilitati" Deschis de mihaela la data: 03/22/2022 1:22pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie persoana cu dizabilitati
Scris de: mihaela la data: 03/22/2022 1:22pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:bun gasit. am 51 de ani impliniti si am 15 ani de munca, vechime, dar impartiti. in sensul ca am 4-5 ani cu 8 ore program, am si somaj vreo 2 si restul cu norma de 2 ore pe zi. total 15 ani si ceva. mentionez ca sint persoana cu handicap accentuat de 10 ani, intreb, pot iesi la pensie normala cu 10 ani mai devreme, decat 61 de ani? cat va fi pensia? 1000 de lei, cat e acuma pensia minima? probabil ca la calcularea pensiei, va iesi o suma f mica, diferenta pana la 1000 lei o pune statul? va multumesc anticipat
Re: pensie persoana cu dizabilitati
Scris de: la pensie la data: 03/23/2022 3:09am
Regretam ca nu va putem face o analiza completa a drepturilor dv la pensie deoarece nu avem datele necesare.
Avand in vedere datele mentionate de dv va putem preciza :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu putem confirma daca in prezent aveti stagiul minim de cotizare deoarece nu stim in ce perioada ati lucrat cu timp partial. Perioada lucrata cu timp partial se considera stagiu de cotizare intreg numai daca aceasta este dupa 01 ianuarie 2011.
Nu puteti beneficia de reducerea cu 10 ani a varstei standard de pensionare deoarece aceasta se acorda persoanelor cu handicap accentuat numai daca au realizat un stagiu de cotizare in stare de handicap o perioaada de doua treimi din stagiul complet de cotizare. Dv avand stagiul complet de cotizare de 35 ani pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare trebuie sa aveti realizat un stagiu de cotizare de 23 ani si 4 luni dupa dobandirea starii de handicap accentuat.
In prezent aveti dreptul sa cereti pensie de invaliditate daca va prezentati la comisia de expertiza a capacitatii de munca, de pe langa Casa teritoriala de pensii si aceasta va incadreaza in unul din gradele de invaliditate.
Nu va putem preciza ce pensie de invaliditate veti avea deoarece aceasta depinde de gradul de invaliditate.
Deasemeni nu putem preciza nici faptul ca veti beneficia de pensie minima deoarece la acordarea acesteia se are in vedere daca mai beneficiati si de alte venituri.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1