Subiect "Pensionare cu handicap accentuat" Deschis de Constantin MIRONIUC la data: 06/30/2022 5:04am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare cu handicap accentuat
Scris de: Constantin MIRONIUC la data: 06/30/2022 5:04am
Gen:
Data nasterii:20 05 1968
Stagiul de cotizare:33 ani
Alte date:
Intrebare:Bună ziua. Am certificat de handicap accentuat permanent eliberat în februarie 2020 pe baza recomandărilor medicale și adeverinței de la comisariatul militar întrucât am fost inapt serviciu militar. Pe certificatul de handicap la rubrica data dobândirii handicapului scrie document. Aș dori să mă pensioneze la 55 de ani. Se poate? Mulțumesc.
Re: Pensionare cu handicap accentuat
Scris de: la pensie la data: 07/01/2022 5:45am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti urmatoarele drepturi la pensie
- Pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru starea de handicap in data de 20 mai 2033 la varsta standard de pensionare de 65 ani.
- Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare cu 10 ani, adica dupa data de 20 mai 2023, pentru starea de handicap accentuat, daca ati lucrat o perioada de minim 23 ani si 4 luni dupa dobandirea starii de handicap accentuat.
Din continutul certificatului de handicap nu rezulta clar data dobandirii handicapului.
Pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru starea de handicap accentuat trebuie sa cereti sa vi se elibereze un alt certificat de handicap in care sa fie mentionata data dobandirii handicapului si in care sa fie mentionat ca acesta a fost eliberat pentru aplicarea prevederilor art 58 litera b) din legea pensiilor 263/2010.
- Daca nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare pentru starea de handicap puteti beneficia de pensie anticipata partiala, diminuata, dupa varsta de 60 ani adica dupa data de 20 mai 2028, daca va completati stagiul de cotizare cu 2 ani si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1