Subiect "Cand ma pot pensiona" Deschis de Valeria la data: 07/18/2022 10:51am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cand ma pot pensiona
Scris de: Valeria la data: 07/18/2022 10:51am
Gen:F
Data nasterii:12.03.1964
Stagiul de cotizare:27 ani 10 luni 9 zile
Alte date:gr. 2 14 ani 9 luni 6 zile
Intrebare:cand ma pot pensiona?
Mulțumesc frumos
Re: Cand ma pot pensiona
Scris de: la pensie la data: 07/18/2022 1:29pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, din data de 12 octombrie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 7 luni.
Pentru stagiul de 14 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de 31 ani 4 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 14 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu pana la 4 ani si 8 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta atunci cand va completati stagiul de cotizare cu 2 ani si 3 luni si realizati stagiul complet de cotizare de 33 ani si 7 luni.
Completarea stagiului de cotizare se poate face astfel :
- Prin continuarea activitatii pe contract de munca
- Prin contract de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii prin care se cumpara stagiu de cotizare pe perioada trecuta sau viitoare.
Scris de: Valeria la data: 07/18/2022 1:35pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:daca cumpar anii care imi lipsesc sa imi completez cei 33 ani si 7 luni la ce vârstă pot iesi?
Mulțumesc frumos.
Scris de: la pensie la data: 07/19/2022 2:04am
Daca stagiul de cotizare de 14 ani a fost lucrat 100 % in grupa II de munca si este acceptat de Casa de pensii aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare de 62 ani si 7 luni cu 4 ani si 8 luni si deci va puteti pensiona imediat ce realizati stagiul complet de cotizare de 33 ani si 7 luni.
Daca optati pentru completarea stagiului de cotizare prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii pe perioada trecuta suma care se plateste este de 638 lei pentru o luna.
La incheierea contractului de asigurare sociala cu Casa de pensii cereti sa va asigure ca veti iesi imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1