Subiect "pensia anticipata" Deschis de Gabriela la data: 07/24/2022 5:07am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensia anticipata
Scris de: Gabriela la data: 07/24/2022 5:07am
Gen: f
Data nasterii:1965
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,

Am lucrat in Romania 20 de ani, fara sporuri, si 15 ani in Canada.
Pana la varsta de 40 de ani cand am emigrat am locuit in zone in care se aplica reducerea de 2 ani la varsta de pensionare datorata poluarii.
Intrebarea mea este:
Cand ma pot pensiona anticipat?
De unde si cum pot obtine adeverinta ca am locuit 40 de ani in localitatile respective?
Multumesc
Re: pensia anticipata
Scris de: la pensie la data: 07/24/2022 11:10am
Conform art 65 alin (5) din legea pensiilor 263/2010, in Romania, persoanele care au locuit minim 30 ani in localitati cu poluare remanenta au dreptul la pensie anticipata partiala, nediminuata, cu o anticipare de 2 ani fata de varsta standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare.
In cazul dv realizati stagiul complet de cotizare daca, cumulati stagiul de cotizare realizat in Romania si in strainatate conform acordului bilateral intre Romania si tara in care ati emigrat.
Problema dv este faptul ca Romania are incheiate acorduri separate intre regiunea Quebec si restul Canadei.
In acordul incheiat cu regiunea Quebec, postat pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice din Romania, se prevede ca stagiile de cotizare realizate in cele doua tari pot fi cumulate pentru obtinerea stagiului de cotizare necesar atat pentru pensia pentru limita de varsta cat si pentru pensia anticipata partiala.
In acordul incheiat cu restul Canadei, postat pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice din Romania, se prevede ca stagiile de cotizare realizate in cele doua tari pot fi cumulate pentru obtinerea stagiului de cotizare necesar pentru pensia pentru limita de varsta nu si pentru pensia anticipata partiala. Deoarece acest acord a fost incheiat in anul 2010 nu stim, daca intre timp, au intervenit modificari. Urmeaza ca, daca locuiti in afara regiunii Quebec, sa va informati la institutia care se ocupa cu pensiile din Cnada, daca acest acord a fost modificat si permite cumularea stagiilor de cotizare din cele doua tari si pentru pensie anticipata partiala.
Adeverintele care dovedesc domiciliul in localitatile cu poluare remanenta din Romania se obtin de la birourile de evidenta populatiei din localitatile respective, cele care emit cartile de identitate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1