Subiect "CIND POT IESI LA PENSIE?" Deschis de LUCA MIHAI la data: 10/05/2022 5:07am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
CIND POT IESI LA PENSIE?
Scris de: LUCA MIHAI la data: 10/05/2022 5:07am
Gen:MASCULIN
Data nasterii:06.03.1962
Stagiul de cotizare:30 ANI 7LUNI SI 20 ZILE,DIN CARE:1 AN 8 LUNI SI 26 ZILE (DOUA PERIOADE) DE SOMAJ SI 1 AN 7 LUNI SI 23 ZILE ARMATA
Alte date:Din total stagiu de cotizare de mai sus,13 ani 6 luni si 10 zile este in grupa a IIa-de munca
Intrebare:Cind pot iesi la pensie?Perioada de prelungire a somajului se ia in calculul vechimii in munca pentru a putea iesi la pensie?
Re: CIND POT IESI LA PENSIE?
Scris de: la pensie la data: 10/05/2022 9:23am
Nu stim ce intelegeti dv prin perioada de prelungire a somajului. Perioadele in care ati primit indemnizatie de somaj sau ajutor de integrare inainte de angajare dupa somaj sunt considerate stagiu de cotizare asimilat si se iau in calculul vechimii in munca.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca la varsta standard de pensionare de 65 ani adica in data de 06 martie 2027.
Pentru stagiul de 13 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele de somaj si stagiul militar si realizati un stagiu total de cotizare de 33 ani 10 luni si 20 zile.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 13 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta dupa varsta de 60 ani si 8 luni daca va completati stagiul de cotizare cu 1 an 1 luna si 10 zile si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani luand in calcul perioada lucrata, stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele de somaj si stagiul militar si stagiul de cotizare suplimentar aferent perioadei lucrate in grupa de munca.
Completarea poate fi facuta prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii pe o perioada trecuta in care nu ati realizat stagiu de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1