Subiect "handicap" Deschis de andra la data: 12/08/2022 2:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
handicap
Scris de: andra la data: 12/08/2022 2:15am
Gen:feminin
Data nasterii:3.09.1977
Stagiul de cotizare:11
Alte date:
Intrebare:buna ziua, am o rugaminte la dvs. conforma legii: Prin urmare, toți angajații aflați în această situație beneficiază, în funcție de gradul de handicap, de reducerea vârstei de pensionare cu:

15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

acum eu nu inteleg....imi mai trebuie 12 ani...sa fac 23 cat trebuie pt handicap accentuat? dar, trebuie sa fiu angajata cu certificat la firma? sa duc certificatul la firma? sau e suficient sa am acasa certificatul? mentionez ca firma nu beneficiaza de avantaje ale certificatului..sunt angajata cu 2 ore de 7 ani...deci, peste 12 ani ma pensionez? si duc certificatul la casa de pensii? sau trebuie sa duc dovezi ca am muncit cu certificat? nu pricep.va rog sa mi explicati babeste va multumesc
Re: handicap
Scris de: la pensie la data: 12/08/2022 3:30am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru starea de handicap, in data de 03 septembrie 2040 la varsta standard de pensionare de 63 ani daca atunci aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare cu 10 ani, pentru starea de handicap, adica pensionarea in data de 03 septembrie 2030 la varsta de pensionare de 53 ani, daca atunci aveti stagiul de cotizare lucrat in stare de handicap de 23 ani si 4 luni.
Actuala legislatie a pensiilor prevede ca la stagiul de cotizare perioada lucrata cu 2 ore zilnic se calculeaza la fel cu cea lucrata cu 8 ore, daca este lucrata dupa 01 ianuarie 2011.
Dovada stagiului de cotizare in stare de handicap conform legislatiei actuale se face simplu adica :
Atunci cand trebuie depus dosarul de pensionare mergeti la cei care tin evidenta persoanelor adulte cu handicap si cereti sa va dea un alt certificat de handicap in care sa se mentioneze :
- Ca certificatul a fost eliberat in vederea pensionarii
- Data in care ati dovedit starea de handicap.
La pensionare Casa de pensii avand data de dobandire a starii de handicap va face calculul stagiului de cotizare lucrat dupa aceasta data si daca aveti stagiul de cotizare prevazut in lege vi se acorda reducerea varstei standard de pensionare.
Scris de: andra la data: 12/08/2022 4:10pm
la pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru starea de handicap, in data de 03 septembrie 2040 la varsta standard de pensionare de 63 ani daca atunci aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare cu 10 ani, pentru starea de handicap, adica pensionarea in data de 03 septembrie 2030 la varsta de pensionare de 53 ani, daca atunci aveti stagiul de cotizare lucrat in stare de handicap de 23 ani si 4 luni.
Actuala legislatie a pensiilor prevede ca la stagiul de cotizare perioada lucrata cu 2 ore zilnic se calculeaza la fel cu cea lucrata cu 8 ore, daca este lucrata dupa 01 ianuarie 2011.
Dovada stagiului de cotizare in stare de handicap conform legislatiei actuale se face simplu adica :
Atunci cand trebuie depus dosarul de pensionare mergeti la cei care tin evidenta persoanelor adulte cu handicap si cereti sa va dea un alt certificat de handicap in care sa se mentioneze :
- Ca certificatul a fost eliberat in vederea pensionarii
- Data in care ati dovedit starea de handicap.
La pensionare Casa de pensii avand data de dobandire a starii de handicap va face calculul stagiului de cotizare lucrat dupa aceasta data si daca aveti stagiul de cotizare prevazut in lege vi se acorda reducerea varstei standard de pensionare.

ma iertati, eu am certificat din 2012. dar o persoana de la DAS mi-a zis ca a aparut o lege in care se zice ca nu conteaza cand a aparut handicapul, se pot pune toti anii la paragraful cu reducerea de 10 ani numai sa fac vechimea de 23,4 luni, acuma nu stiu, o fi asa nu o fi asa..
Scris de: andra la data: 12/08/2022 4:31pm
Gen:f
Data nasterii:03,09,1977
Stagiul de cotizare: 11
Alte date:
Intrebare:ma scuzati, am gasit ceva . Salariații cu handicap se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului

În primul rând, după cum s-a stabilit prin OUG 94/2021, angajații cu handicap grav, accentuat sau mediu beneficiază acum de o pensionare mai rapidă, fără să se țină seama de momentul la care au căpătat dizabilitatea.

Astfel, beneficiază acum de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii, așa cum era anterior.

Practic, a fost eliminată din Legea pensiilor o discriminare ce permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii.

sa vad daca am inteles bine, deci nu conteaza de cand am certificatul, important e sa fac 23,4 ani vechime apoi pot iesi cu 10 ani mai devreme, am inteles bine?
Scris de: la pensie la data: 12/09/2022 3:05am
Nu ati inteles corect.
Comentariile gasite se refera la modificarea adusa de OUG 94/2021 articolului 58 din legea pensiilor 263/2010
Initial la articolul 58 din aceasta lege se prevedea ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare numai persoanele cu handicap care au
dobandit handicapul inainte de angajare si au realizat un anumit stagiu de cotizare, se subantelege "in stare de handicap"
Prin modificarea adusa de OUG 94/2021 s-a eliminat conditia de a fi dobandit handicapul inainte de angajare dar s-a mentinut conditia sa aiba realizat un anumit stagiu de cotizare "in stare de handicap".
Deci nu conteaza data la care s-a eliberat certificatul de handicap ci data dobandirii handicapului , trecuta in certificat, si trebuie sa aveti lucrat dupa data dobandirii handicapului un stagiu de cotizare de 23 ani si 4 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1