Subiect "pensie anticipata partial" Deschis de stanciu daniela la data: 12/15/2022 10:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partial
Scris de: stanciu daniela la data: 12/15/2022 10:12am
Gen:
Data nasterii:18/07/1963
Stagiul de cotizare:37 ani la 18 ianuarie 2023
Alte date:
Intrebare:am lucrat 14 ani la spitalul caritas 1990-2004 , spitalul a fost desfintat in 2010, in 2009 am cerut adeverinta cu sporurile permanente de teama ca arhiva spitalului va disparea, am obtinut aceasta adeverinta pe care as vrea sa o depun la casa de pensii cind imi voi depune dosarul ,credeti ca fiind destul de veche o va lua in considerare?
la calculul pensiei se iau in calcul salariul din cartea de munca sau salariile din statele de plata ,corect ar fi sa ia salariul brut pt care s=au platit impozit
va rog dati-mi un sfat ce adeverinte ar trebui sa cer la assmb ca sa fie luate in calcul si sporuri permanente si salariile brute pt care sa platit impozit
Re: pensie anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 12/16/2022 9:07am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 18 ianuarie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Adeverinta pentru sporuri permanente nu trebuie sa fie prezentata conform unui model si deci daca este intocmita corect va fi admisa de Casa de Pensii indiferent de vechime.
Daca depuneti dosarul de pensie inainte de inlocuirea actualei legi a pensiilor 263/2010, prevazut a se face in 01 septembrie 2023, in perioada inainte de 01 aprilie 2001 se iau in calcul salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent (din carnetul de munca sau din adeverinta).
Dupa data de 01 aprilie 2001 la calculuil pensiei se utilizeaza salariul brut si pentru acesta nu trebuie sa depuneti adeverinta pentruca acestea au fost comunicate lunar de catre angajator Casei de Pensii.
Este prevazut ca dupa inlocuirea actualei legi a pensiilor 263/2010 sa fie recalculate toate pensie in plata si sa se ia in calcul salariul brut si in perioada inainte de 01 aprilie 2001 daca se depune o adeverinta cu aceste salarii.
Daca pana la data recalcularii nu se depun adeverinte, din oficiu, la recalcularea pensiilor punctajele anuale realizate inainte de aprilie 2001 vor fi crescute cu 10 % .
Deci cei care au primit sporuri nepermanente si prime mici ale caror influenta asupra punctajelor medii anuale este mai mica de 10 % este avantajos sa nu depuna adeverinte cu salariile brute castigate inainte de aprilie 2001.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1