Subiect "pensie limita de varsta" Deschis de CRISAN AURELIA la data: 12/21/2022 4:19am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie limita de varsta
Scris de: CRISAN AURELIA la data: 12/21/2022 4:19am
Gen:F
Data nasterii:21,04,1960
Stagiul de cotizare:15 ani . Facultatea la cursuri de zi 1979 - 1984
Alte date:Perioada lucrata si inscrisa in Cartnet de Munca 08,10,1984 - 01,08,1991 - Mecanica Marsa, apoi transfer la Bucuresti la Electromagnetica 01,08,1991 - 01,10,1991 apoi transfer In invatamant la Liceu industrial Bucuresti - 01,10,1991 - 01,07,1998. Urmatorii ani lucrati in Italia cu contract de munca acolo (datele sunt in programul national al Italiei) Intrebarea mea este . Cand am dreptul de iesire la pensie (in Romania pt anii lucrati aici) Cati ani trebuie sa fie lucrati pt o cotizatie minima? Stiu ca pensia internationala tine cont de politica fiecarei tari dar pe mine ma intereseaza pentru perioada lucrata si cotizata in Romania. Acestea fiind scrise va rog sa-mi dati un sfat. Ar mai fi nevoie sa cumpar vechime daca nu indeplinesc anii de cotizare? Cei 5 ani de studii se adauga la vechime? Va multumesc anticipat!
Intrebare:Cand pot iesi la pensie de varsta?
Re: pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 12/21/2022 10:20am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea europeana au dreptul la pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania, conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul sa va pensionati imediat cu pensie pentru limita de varsta, Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani pe care il aveti fara sa faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Italia deoarece pentru aceasta pensie se ia in calcul si stagiul de cotizare asimilat pentru perioada facultatii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1