Subiect "varsta pensionare" Deschis de vivi la data: 03/03/2023 2:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
varsta pensionare
Scris de: vivi la data: 03/03/2023 2:52am
Gen:barbat
Data nasterii:05.1967
Stagiul de cotizare:angajat la data de 20.09.1985 pana la data de 01.09.2004 plus 1 an somaj, din care:grupa I (100%) = 17 ani,2 luni(mecanic locomotiva).
Alte date:
Intrebare:data la care va putea iesi la pensie, la limita de varsta
Re: varsta pensionare
Scris de: la pensie la data: 03/03/2023 3:50am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, in luna mai 2032 la varsta standard de pensionare de 65 ani.
Grupa I a fost numai inainte de 01 aprilie 2001 iar dupa aceasta data grupa echivalenta s-a numit conditii speciale de munca. Deci presupunem ca dv ati lucrat in gr I o perioada de 15 ani si 6 luni si in conditii speciale 1 an si 8 luni si asa am facut calculele.
Pentru stagiul de 15 ani intregi lucrat in gr I de munca si stagiul de 1 an intreg lucrat in conditii speciale beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 8 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuns cu stsgiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj si realizati un stagiu de cotizare total de 27 ani si 11 luni.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Pentru stagiul de 17 ani intregi lucrat in conditii speciale beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 8 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta dupa varsta de 56 ani si 6 luni daca va completati stagiul de cotizare cu 7 ani si 1 luna si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Completarea stagiului de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul lucrat in grupa de munca poate fi facut prin :
- Dovada efectuarii stagiului militar daca aveti astfel de perioada.
- Continuarea activitatii daca sunteti angajat.
-Cumparare de stagiu de cotizare prin contract de asigurare sociala pe o perioada trecuta dupa varsta de 18 ani in care nu ati realizat stagiu de cotizare.
Scris de: vivi la data: 03/03/2023 6:54am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:in ce conditii pot beneficia de art 56(1) litera c) legea 263-2010?
Scris de: la pensie la data: 03/03/2023 7:46am
Pentru a beneficia de prevederile art 56 alin (1) litera c) din legea pensiilor 263/2010 trebuie sa indepliniti 3 conditii :
Activitatea desfasurata de dv sa fie incadrata in anexa 2 la legea pensiilor 263/2010. Conditie indeplinita activitatea dv se incadreaza la punctul 7 din aceasta anexa.
Intreprinderea la care ati lucrat sa fie nominalizata in anexa 3 la legea pensiilor 263/2010. Nu putem preciza daca va incadrati pentruca nu cunoastem intreprinderea la care ati lucrat.
Stagiul dv de cotizare in activitatea de la punctul 1 si intreprinderea de la punctul 2 sa fie de minim 25 ani. Conditie neindeplinita deoarece dv ati lucrat numai 17 ani
De fapt dv aveti nevoie sa va incadrati in art 56 alin (3) insa conditiile de incadrare in acest aliniat sunt aceleasi ca la aliniatul (1) in care am vazut ca nu va incadrati.
Scris de: vivi la data: 03/03/2023 11:12am
Cu multa stima!Intreprinderea se gaseste la pozitia 18 anexa 3.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1