Subiect "cand pot depune dosarul de pensie" Deschis de SANDA la data: 03/09/2023 8:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cand pot depune dosarul de pensie
Scris de: SANDA la data: 03/09/2023 8:12am
Gen:F
Data nasterii:04.02.1967
Stagiul de cotizare: total : 28 ani 10 luni și 6 zile la data de 01.10.2022, din care 18 ani lucrati in grupa a 2 a de munca si 1 an și 4 luni am beneficiat de somaj cf.Legii 72/2002.
Alte date:
Intrebare:Cand pot depune dosarul de pensie ptr.limita de varsta
Multumesc
Re: cand pot depune dosarul de pensie
Scris de: la pensie la data: 03/09/2023 9:58am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, in data de 04 februarie 2030 la varsta standard de pensionare de 63 ani.
Pentru stagiul de 18 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 4 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj si realizati un stagiu de cotizare total de 34 ani si 8 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 18 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 6 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani adica in data de 04 februarie 2024 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 4 luni si realizati stagiul complet de cotizare care in cazul dv este de 35 ani.
Scris de: SANDA la data: 03/10/2023 2:55am
Gen: F
Data nasterii:
Stagiul de cotizare: 30 ani ,0 luni și 17 zile la 01.10.2023.
Alte date: am 18 ani și 14 zile lucrați in grupa a 2 a.
Intrebare:Acum am trecut datele corect.Din spusele dumneavoastră pentru cei 18 ani lucrati in grupa a 2 a beneficiez de stagiu de cotizare de 4 ani și 6 luni care se adauga la 30 ani,0 luni și 17 zile.Deci, voi avea la 01.10.2023 un stagiu de cotizare de 34 ani , 6 luni și 17 zile (până la 01.10.2023 sunt în somaj).
In aceste condiții asi mai avea nevoie de 5 luni și 14 zile pentru a face stagiul complet de cotizare de 35 de ani ca să pot depune dosarul de pensie la limită de vârstă cu reducerea acordata pentru anii lucrati in grupa a 2 a.Am inteles corect? Se poate cumpăra această perioadă? Vă multumesc anticipat.
Scris de: la pensie la data: 03/10/2023 8:30am
Ati inteles corect. Calculul stagiului de cotizare suplimentar pentru grupa de munca este corect daca perioada de 18 ani lucrat in grupa de munca a fost inainte de 01 aprilie 2001.
Stagiul de cotizare necesar realizarii stagiului stagiului complet de cotizare in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta se poate cumpara prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii. Nu cunoastem care vor fi prevederile noii legi a pensiilor si din aceasta cauza va sfatuim sa incheiati acest contract de asigurare sociala in acest an inainte de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor pentru o perioada trecuta in care nu ati realizat stagiu de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1