Subiect "Calcul pensie" Deschis de STEFANESCU CONSTANTIN la data: 04/04/2023 4:36pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie
Scris de: STEFANESCU CONSTANTIN la data: 04/04/2023 4:36pm
Gen:M
Data nasterii:21.11.1961
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua.Am observat din raspunsurile care sunt pe forum,ca puteti vizualiza si eventual corija si indruma,pe cei care si-au calculat punctajul si cuantumul pensiei.As dori sa imi spuneti si mie,daca ce am introdus eu in programul de calcul a fost corect aplicat,iar datele finale sunt corecte.Au fost doua perioade luate in calcul.Perioada anilor 1994-2016,a fost cea in care am activat in structura MAI,in care nu am mentionat nimic.Va multumesc anticipat.
Re: Calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 04/05/2023 5:03am
Mai intai va prezentam dreptul dv la pensie din sectorul public (civilie).
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, in data de 21 noiembrie 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani.
Pentru stagiul de 12 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 22 ani si 6 luni. In acest stagiu nu am inclus stagiul de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar pentruca presupunem ca acesta a fost luat in calculul pensiei din sectorul militar si nu se poate lua in calcul in ambele sectoare.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 12 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta. Pentru aceasta reducere a varstei de pensionare se pune conditia sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani iar dv il realizati daca faceti dovada vechimii din sectorul militar fiindca aceasta se cumuleaza la stagiul de cotizare din sectorul public.
In privinta datelor introduse in program avem urmatoarele observatii :
1 Perioada stagiului militar se ia in calculul pensiei din sectorul public numai daca aceasta perioada nu a fost luata in calcul ca vechime in sectorul militar.
2 In perioada lucrata pana in luna septembrie 1992, cand sporurile au fost incluse in salariu ati introdus un spor de 9 % care nu stim ce reprezinta. In aceasta perioada aveati dreptul la urmatoarele sporuri :
- Sporul de vechime care se acorda automat si care nu trebuie dovedit prin carnet de munca sau adeverinta, care pentru dv este :
Intre februarie 1985 - ianuarie 1987 3 %
Intre februarie 1987 - ianuarie 1992 6 %
Intre februarie 1992 - martie 1992 9 %
- Sporul pentru conditii de munca, daca este cazul. Acesta trebuie dovedit prin carnet de munca sau adeverinta
- Sporul pentru orele de noapte sau in cazul lucrului in schimburi, daca este cazul. Acesta trebuie dovedit prin adeverinta
Re: Calcul pensie
Scris de: STEFANESCU CONSTANTIN la data: 04/05/2023 12:14pm
Gen:M
Data nasterii:1961
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua.Va multumesc pentru raspunsul oferit.Vin acum cu o precizare la o nelamurire pe care o aveati si as vrea sa o clarificam.Intrebati dumneavoastra si va citez:
...In perioada lucrata pana in luna septembrie 1992, cand sporurile au fost incluse in salariu ati introdus un spor de 9 % care nu stim ce reprezinta...
Si acum va spun si motivul pentru care am introdus acel spor in calcul.La explicatiile dumneavoastra de pe site la sectiunea SPOR DE VECHIME spuneti,va citez din nou:
...Programul de calcul de pe acest site nu reconstituie acest spor de vechime si deci este necesar sa fie introdus manual in program la nivelelul cifrelor de mai sus...
Ceea ce am facut si eu.Am introdus manual acest spor de vechime de 9%,corespunzator vechimii intre 10 si 15 ani,in programul de calcul,pana in aprile 1992,cand tot acolo mentionati ca,citez:
...Pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992 sporul de vechime este introdus in veniturile (salariile) trecute in cartea de munca, deci nu mai trebuie introdus separat in program...
Deci in urma celor prezentate mai sus,as dori sa stiu daca am facut bine ca am introdus acel procent in calcul,sau dimpotriva ,nu trebuia.

Si cu permisiunea dumneavoastra as dori sa mai lamuresc un lucru.Cei 12 ani lucrati in grupa a 2-a de munca au fost in procent de 80%.Afecteaza acest lucru ,la faptul ca,asa cum ati spus in raspuns, ca ma pot pensiona imediat? Astept un raspuns si in acest sens.
Va multumesc anticipat,pentru amabilitatea dumneavoastra.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1