Subiect "Calcul pensie" Deschis de valentin popa la data: 04/05/2023 5:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie
Scris de: valentin popa la data: 04/05/2023 5:36am
Gen:B
Data nasterii:07.07.1962
Stagiul de cotizare:35 ani impliniti in sept.2022
Alte date:
Intrebare:Am calculat cu programul d-voastra punctajul pensie si a rezultat undeva la 1,6 la data aceasta.In conditiile in care actualmente punctajul lunar a scazul la 0,72 si nici pentru urmatorii ani nu sunt sanse sa creasca , cum ar fi mai convenabil pentru mine ?
- sa aplic pentru pensia anticipata partiala, sa o suspend si sa lucrez in continuare
- sa astept implinirea varstei standard de pensionare si sa aplic direct pentru pensia la limita de varsta
Multumesc,
Re: Calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 04/05/2023 10:37am
Mai intai va prezentam observatiile noastre privind datele introduse de dv in programul de calcul :
1. In lunile iulie si august 1987 se considera a fi vacanta ultimului an universitar si trebuie selectat codul "F".
2. In perioada septembrie 1990 - martie 1992 vi se acorda automat un spor de vechime de 3 %. Acesta nu trebuie dovedit prin carnetul de munca sau adeverinta.
3. dupa 01 aprilie 2001 salariile brute luate in calculul pensiei, au fost limitate conform celor aratate de noi pe pagina de pe site cu numele "Limitarea salariului luat in calculul pensiei", accesibil de pe pagina principala a site-ului. Dv ati introdus salarii mai mari decat cele limita in perioada aprilie 2001 - iulie 2002. Aceasta eroare nu influenteaza rezultatuldeoarece programul face limitarea automat.
4. Nu ati selectat indice de corectie.
5. Rezultatele iesite din calcul sunt :
- Suma punctajelor anuale 59 puncte
- punctajiul mediu anual 1,68 puncte

Criteriile dv avute in vedere pentru a alege solutia optima a pensionarii sunt gresite deoarece :
Daca veti continua sa lucrati fara sa va pensionati punctajul mediu al pensiei creste chiar daca punctajul lunar scade. Deci sfatul nostru este sa nu va pensionati cu pensie anticipata partiala decat daca nu mai puteti continua activitatea.
Daca va pensionati cu pensie anticipata partiala in septembrie 2022 calculele trebuie facute astfel :
- Punctajul mediu creste cu 41 %, la cca 2,37 puncte pentru faptul ca vi se acorda un indice de corectie de 1,41 daca pensionarea este initiala.
- Punctajul mediu corectat este diminuat cu 30 %, la 1,66 puncte, pentruca pensia este anticipata partiala.
- Valoarea pensiei anticipate partiale se calculeaza inmultind punctajul diminuat cu valoarea punctului de pensie din acest an de 1785 lei
Daca optati pentru pensie anticipata partiala, suspendata, aveti urmatoarele dezavantaje :
- La adoptarea noii legi a pensiilor se recalculeaza toate pensiile conform prevederilor acestei legi, fie ca sunt in plata fie ca sunt suspendate.
- Daca doriti sa incetati activitatea dupa pensionarea cu pensie anticipata partiala pensia diminuata nu se mai recalculeaza pentru modificarea diminuarii si a introducerii in calcul a perioadei lucrate dupa decizia de pensie anticipata partiala. Aceasta recalculare se va face numai la trecerea la pensie pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1