Subiect "Pensionare anticipata" Deschis de Mosoia Cristian la data: 04/11/2023 8:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata
Scris de: Mosoia Cristian la data: 04/11/2023 8:41am
Gen:M
Data nasterii:25.09.1962
Stagiul de cotizare:34 ani si 5 luni
Alte date:studii universitare, stagiu militar
Intrebare:cand ma pot pensiona anticipat si cat este penalizarea
Re: Pensionare anticipata
Scris de: la pensie la data: 04/12/2023 4:41am
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 25 septembrie 2027 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, dupa varsta de 60 ani daca va completati stagiul de cotizare cu 7 luni si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani, fara a lua in calcul stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele studiilor universitare si ale stagiului militar. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
De exemplu daca de la data in care realizati stagiul complet de cotizare si pana la varsta de 65 ani raman 55 luni diminuarea pensiei anticipate partiale calculata conform actualei legi a pensiilor va fi :
55 X 0,50 % = 27,50 %.
Scris de: Mosoia Cristian la data: 04/13/2023 8:41am
"Va multumesc pentru raspuns. As vrea sa mai știu, cat vă fi penalizare conform noii legi care intra in vigoare din ianuarie 2024. Mulțumesc

la pensie :
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 25 septembrie 2027 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, dupa varsta de 60 ani daca va completati stagiul de cotizare cu 7 luni si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani, fara a lua in calcul stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele studiilor universitare si ale stagiului militar. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
De exemplu daca de la data in care realizati stagiul complet de cotizare si pana la varsta de 65 ani raman 55 luni diminuarea pensiei anticipate partiale calculata conform actualei legi a pensiilor va fi :
55 X 0,50 % = 27,50 %.
Scris de: la pensie la data: 04/13/2023 8:52am
Regretam ca nu va putem da un raspuns cert, deoarece nu cunoastem cum va arata noua lege a pensiilor dupa promulgare si publicarea ei in Monitorul Oficial.
In proiectul acestei legi nu se prevede modificarea modului de calcul al diminuarii acestei pensii fata de prevederile actuale.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1