Subiect "cumulare CAS voluntar + cuantum PI" Deschis de Lucica Busuioc la data: 05/02/2023 10:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cumulare CAS voluntar + cuantum PI
Scris de: Lucica Busuioc la data: 05/02/2023 10:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: In perioada 01.04.2002 - 01.06.2011 am beneficiat de pensie de invaliditate si in perioada 07.04.2002 - 01.02.2010 am avut contrat de asigurari sociale cu CJP Bacau. In decizia de pensionare CJP Bacau nu a considerat cuantumul PI pe durata in care cele doua stagii s-au suprapus. Paradoxal as fi avut o pensie mai mare daca nu as fi contribuit deoarece cuantumul PI este 475 lei/lunar fata de CAS 318 lei/lunar. As dori sa stiu daca exista articole in Legea 263/2010 pe care sa ma bot baza pt o contestatie la tribunal. Va multumesc
Re: cumulare CAS voluntar + cuantum PI
Scris de: Lucica Busuioc la data: 05/02/2023 10:33am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: mentionez ca am muncit din 01.04.1981 pana in 01.03.2002 si am iesit la pensie pentru limita da varsta. Va mumtumesc!
Scris de: la pensie la data: 05/03/2023 9:23am
Nu suntem convinsi ca la calculul pensiei pentru limita de varsta nu a fost luata in calcul pensia de invaliditate primita pe perioada in care aceasta s-a suprapus cu contractul deasigurare sociala pentruca aceasta ar fi o gresala. Din aceasta cauza va sfatuim sa faceti o verificare a celor afirmate de dv.
Frecvent la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta sunt nemultumiti de modul de calcul al pensiei pentru limita de varsta deoarece nu iau in calcul faptul ca la pensia de invaliditate se acorda un punctaj suplimentar pentru perioada de stagiu potential, care nu se mai acorda la pensia pentru limita de varsta.
Va poate fi de folos la analiza sumelor luate in calculul pensiei pentru limita de varsta : buletinul de calcul al pensiei pentru limita de vrsta pe care trebuia sa va fie anexat deciziei de pensionare sau daca cereti la Casa de pensii "Situatia stagiului de cotizare dupa data de 01 aprilie 2001".
Nu ati dat datele necesare unei analize a situatiei dv si din aceasta cauza nu stim cand ati iesit la pensie pentru limita de varsta, gradul de invaliditate si daca aceasta pensie a fost calculata conform legii pensiilor 19/2000 sau 263/2010.
Daca ati iesit la pensie pentru limita de varsta conform legii pensiilor 263/2010 articolele care va pot ajuta sunt :
Art 6 alin (2) Orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala, in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta si, dupa caz in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensii.
Comentariu :
-Deci in cazul in care perioada contractului de asigurare sociala se suprapune cu perioada cat ati primit pensie de invaliditate nu se ia in calculul stagiului de cotizare dublu ci se cumuleaza numai veniturile adica pensia de invaliditate cu suma asigurata prin contractul de asigurare sociala.
Art 114 alin (1) In sistemul public de pensii, platapensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una din urmatoarele cauze :
Lit e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II de invaliditate realizeaza venituri lunare aflanduse in una din situatiile prevazute la art 6 alin (1) lit a) si b) sau pct II. (adica persoane incadrate cu contract de munca, functionari publici, persoane care isi desfasoara activitatea in functii elective sau in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti).
Lit f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III de invaliditate realizeaza venituri lunare aflanduse in una din situatiile prevazute la art 6 alin (1) lit a) si b) sau pct II. (adica persoane incadrate cu contract de munca, functionari publici, persoane care isi desfasoara activitatea in functii electivesau in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti).
Comentariu :
Contractul de asigurare sociala nu este enumerat in aceste cazuri desuspendare a pensiei de invaliditate
Scris de: Lucica Busuioc la data: 05/03/2023 10:15am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: CJP Bacau sustine ca art 49 alin (3) si art art. 97 alin (2) sunt motivele pentru care nu se poate cumula PI cu CAS voluntar. Practic imi imputa ca nu am obtinut venituri pentru care SE DATOREAZA contributii de asigurari sociale ci am avut un contract voluntar. Mie mi se pare absurd. Mentionez ca am avut PI de gr III. Platforma acesta din pacate nu-mi permite sa atasez niciun file, dar este scris negru pe alb pe o pagina cu titlul ''INCOMPATIBILITATI PERIOADE'' un tabel cu mai multe dati, pratic intervalul 01.06.2002 - 01.02.2010 Pensie de invalidiate/ Contract de asigurare
Scris de: Lucica Busuioc la data: 05/03/2023 11:00am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: si pe tabelul in care apar sumele lunare, au fost trecute numai contributiile voluntare, nu si PI. Am folosit programul dvs de calcul si ar fi 100 de lei diferenta daca s-ar cumula si contributiile cu PI. Sper sa obtin o decizie favorabila in instanta
Scris de: la pensie la data: 05/04/2023 1:46am
Si noi consideram ca este absurd ceiace sustine Casa de pensii.
Deasemeni consideram ca era datoare Casa de pensii sa va atentioneze ca aveti ''INCOMPATIBILITATI PERIOADE'' si ca prin contractul de asigurare sociala nu se realizeaza "completarea venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensii" prevazuta in art 6 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 ci din contra diminuarea.
Desi actiunea in justitie (la tribunal) este scutita de taxe va sfatuim sa consultati un avocat specializat in astfel de actiuni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1