Subiect "Reducere penalitati din ani cu grupa" Deschis de Ioan Marcus la data: 05/03/2023 8:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Reducere penalitati din ani cu grupa
Scris de: Ioan Marcus la data: 05/03/2023 8:34am
Gen:M
Data nasterii: 11.iulie.1963
Stagiul de cotizare:39 ani
Alte date: Reducerea vârstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni datorita grupelor.
Intrebare:
Cei 1 an si 6 luni obtinuti din grupe se scad si din perioada de penalitati sau doar din vârsta standard?
Ce perioada mai am de plătit penalități daca ies la 60 ani la pensie?
Re: Reducere penalitati din ani cu grupa
Scris de: la pensie la data: 05/03/2023 9:47am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, in data de 11 iulie 2028 la varsta standard de pensionare de 65 ani.
Reducerea varstei standard de pensionare pentru stagiul lucrat in grupa de munca poate fi obtinut in urmatoarele cazuri :
- Ati lucrat un stagiu de cotizare de 3 ani inainte de 01 aprilie 2001 in grupa I de munca, asimilata cu grupa conditii speciale. In acest caz nu vi se acorda si stagiu de cotizare suplimentar
- Ati lucrat un stagiu de cotizare de 3 ani dupa data de 01 aprilie 2001 in grupa conditii speciale. In acest caz vi se acorda si stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 6 luni.
Daca cereti pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani veti primi pensie anticipata partiala, diminuata, pana la varsta de 63 ani si 6 luni dupa care aceasta se va transforma in pensie pentru limita de varsta, nediminuata, indiferent daca ati lucrat stagiu de cotizare in grupa de munca inainte sau dupa data de 01 aprilie 2001.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1