Subiect "Pensionare anticipata partial" Deschis de Cristian Toader la data: 05/04/2023 9:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata partial
Scris de: Cristian Toader la data: 05/04/2023 9:41am
Gen: M
Data nasterii: 11 DEC 1964
Stagiul de cotizare:
Romania: 17 ani și 11 luni din care 7 ani și 11 luni in grupa 2-a de munca
Elvetia: 15 ani și 7 luni
Alte date: Armata 9 luni, Universitate la zi 5 ani
Intrebare: Știu ca s-a mai răspuns pe aceasta tema dar nu ma regăsesc in nici unul din cazurile citite de mine.
1.Cand voi avea dreptul la pensie pentru limita de varsta fără reducerea vârstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca?
2. Când pot solicita , cel mai devreme, pensie anticipata partial, diminuată ?
3. Care este procentul de diminuare pentru pensia anticipata partial in cazul in care se obține cel mai devreme posibil, maxim de diminuare ? Cum se calculează?
4. La ce varsta se revine la pensia “ întreaga” nediminuata , pensie pentru limita de varsta

Va multumesc
Re: Pensionare anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 05/04/2023 12:03pm
In domeniul asigurarilor sociale intre Romania si Elvetia se aplica regulamentele europene aplicate intre tarile din UE. Deci se vor recunoaste reciproc stagiile de cotizare lucrate in cele doua tari.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, in data de 11 decembrie 2029 la varsta standard de pensionare de 65 ani.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 1 an si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru perioada stagiului militar si a studiilor universitare si stagiul de cotizare din Elvetia si realizati stagiul total de cotizare de 41 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 8 luni adica in data de 11 august 2027.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 11 decembrie 2024. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Daca cereti pensie anticipata partiala in data de 11 decembrie 2024 si atunci aveti acelasi stagiu de cotizare de acum diminuarea pensiei este de 6,4 %.
Diminuarea pensiei anticipate partiale se calculeaza astfel :
Se calculeaza numarul de luni de anticipare intre 11 decembrie 2024 si 11 august 2027 cand pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta, adica 32 luni.
Daca in data de 11 decembrie 2024 aveti stagiul de cotizare de acum de 41 ani, depasiti stagiul complet de cotizare de 35 ani cu 6 ani si numarul lunilor de anticipare se inmulteste cu 0,2 %.
Daca pana in data de 11 decembrie 2024 mai completati stagiul de cotizare total cu 1 an intreg numarul lunilor de anticipare se inmulteste cu 0,15 % si diminuarea devine 4,8 %.
Scris de: Cristian Toader la data: 05/04/2023 4:34pm
Gen: M
Data nasterii: 11 DEC 1964
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc foarte mult pentru răspunsul prompt.
Am citit de multe ori legislația legată de pensie și cred ca am regăsit toate elementele prezentate de Dvs. doar ca nu am reușit niciodată sa le pun cap la cap pentru o concluzie finala.
Sincer, nu ma așteptam la un răspuns atât de detaliat dar si clar in același timp.
Va felicit pentru cunoștințele in domeniu si pentru modul in care știți sa explicați.
Inca odată multe multumiri!
Cu stima,
Toader Cristian
Scris de: la pensie la data: 05/05/2023 4:03am
Sunteti foarte amabil si exagerati cu laudele
Am si eu lacune si ca sa va dovedesc aceasta va precizam ca am comis o eroare mare in calculul diminuarii pensiei anticipate partiale pentru faptul ca la acest calcul am avut in vedere, gresit, din neatentie si stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele stagiului militar si studiilor universitare.
Eliminand aceste stagii calculul diminuarii se modifica astfel :
Daca cereti pensie anticipata partiala in data de 11 decembrie 2024 si atunci aveti acelasi stagiu de cotizare de acum diminuarea pensiei este de 16 %.
Diminuarea pensiei anticipate partiale se calculeaza astfel :
Se calculeaza numarul de luni de anticipare intre 11 decembrie 2024 si 11 august 2027 cand pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta, adica 32 luni.
Daca in data de 11 decembrie 2024 aveti stagiul de cotizare de acum de 35 ani intregi, nu depasiti stagiul complet de cotizare de 35 ani intregi si numarul lunilor de anticipare se inmulteste cu 0,5 %.
Daca pana in data de 11 decembrie 2024 mai completati stagiul de cotizare total cu 1 an intreg numarul lunilor de anticipare se inmulteste cu 0,45 % si diminuarea devine 14,40 %.
Dimiuarea pensiei anticipate partiale se aplica pana in data de 11 august 2027 cand pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta.
Scris de: Toader Cristian la data: 05/05/2023 6:09am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Va multumesc pentru corectura.i

Înțeleg ca stagiul actual de cotizare este de 35 de ani (fără armata și fără universitate) și este costituit din anii lucrați in RO (17 ani și 11 luni) + anii lucrați in Elvetia (15 ani și 7 luni) + anii de cotizare suplimentară (1 an și 9 luni) aferent grupei 2 de munca (7 ani întregi)

O intrebare suplimentara va rog:

Un procent mai mic de penalizare a lunilor de anticipare se aplica doar daca stagiul de cotizare creste cu (câte) un an intreg iar fracțiile de an nu se considera , de ex.pentru 1,5 ani (18 luni) de cotizare realizată peste stagiul standard nu se calculează un procent de ex. 0.425 ( intre 0.40 și 0,45)

Va multumesc.
Scris de: la pensie la data: 05/05/2023 6:58am
Procentul cu care se inmulteste numarul de luni de anticipare este dat in tabelul 2^1 de la artic 65 alin (4) din legea pensiilor 263/2010 si se diminuiaza la depasirea stagiului complet de cotizare cu ani intregi.
Este prevazut ca incepand cu 01 ianuarie 2024 (dupa opinia noastra data incerta) sa fie adoptata o noua lege a pensiilor. Deci va sfatuim sa refaceti analiza de mai sus dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1