Subiect "Legea 127" Deschis de ILIESCU GEORGE la data: 06/29/2023 9:02am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Legea 127
Scris de: ILIESCU GEORGE la data: 06/29/2023 9:02am
Gen:M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Buna ziua!
Sunt pensionar cu pensie anticipata partiala.
Va rog sa ma lamuriti referitor la modul de aplicare a prevederilor art. 159 din Legea 127/2019, care se presupune a se aplica din 01.01.2024 (in forma cunoscuta sau in alta forma). Astfel, art. 159 prevede:
"La data intrarii in vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate stabilite conform legislatiei anterioare devin pensii pentru limita de varsta si se recalculeaza, prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii."
Intrebari:
1. Daca nivelul din decizia de pensionare este de 5.000 lei (corespunzator unui anumit numar de puncte, inmultit cu valoarea punctului de pensie), iar pensia anticipata partiala este de 3.000 lei (diminuata, conform legii 263/2010), atunci care este nivelul pensiei anticipate care devine pensie pentru limita de varsta?
a) 5.000 lei sau
b) 3.000 lei
2. Recalcularea de face in conformitate cu prevederile noii legi a pensiilor (aici ar fi L 127/2019)?

Multumesc!
Re: Legea 127
Scris de: la pensie la data: 07/03/2023 4:15am
Trebuie sa precizam mai multe aspecte si anume ;
1. In prezent nu se cunosc prevederile noii legi a pensiilor. Ele pot fi asemanatoare celor din legea pensiilor 127/2019 sau pot fi diferite asa cum precizati si dv.
2. Daca se pastreaza prevederile legii pensiilor 127/2019 denumirile pensiilor anticipate se modifica astfel :
a) actuala pensie anticipata partiala, diminuata, se va numi pensie anticipata si se va pastra diminuarea cu acelasi procent de acum, conform art 60 din legea 127/2019.
b) actuala pensie anticipata, nediminuata, se va numi pensie pentru liminta de varsta conform art 57 din legea 127/2019.
Deci dv va incadrati la punctul b) si pensia se va numi anticipata, mentinandu-se diminuarea iar prevederile art 159 din legea pensiilor 127/2019 se refera la pensiile ce se incadreaza la punctul b).
Exemplu numeric din perioada actuala nu este potrivit pentruca este prevazut ca la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor sa se faca si o indexare a pensiilor'
La data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor este prevazut sa se faca o recalculare a tuturor pensiilor, inclusiv a pensiei dv, conform prevederilor acestia.
Scris de: ILIESCU GEORGE la data: 07/03/2023 5:16am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Bun! Legat de denumiri, am inteles!

Haideti sa nu tinem cont ca va fi o indexare (caz in care, nivelul ar putea creste) si o recalculare (caz in care numarul de puncte ar putea sa se modifice)!

In acest caz, care va fi nivelul : 5000 sau 3000?
Multumesc!
Scris de: la pensie la data: 07/03/2023 9:57am
Daca ati inteles modificarea denumirii actualei legi a pensiilor si faptul ca legea 127/2019 nu modifica modul de calcul al diminuarii pensiei anticipate partiale, care este de maxim 30 %, presupunem ca doriti sa aflati care este influenta modificarii modului de calcul prevazut in legea 127/2019 fata de cel al legii 263/2010.
Din pacate din acest punct de vedere nu va putem ajuta prea mult deoarece aceasta influenta nu este aceiasi pentru toti pensionarii ci ea depinde de datele personale pe care in cazul dv nu le cunoatem decat foarte sumar.
Va vom da o sistematizare a principalelor influente ale schimbarii modului de calcul propus prin legea pensiilor 127/2019 si anume :
1. Se elimina indicele de corectie. Noi presupunem ca prin decizia de pensie anticipata partiala vi s-a acordat indice de corectie 1,41 si deci prin eliminare scade pensia dv cu 41 %.
2. Modificarea modului de calcul a valorii pensiei prin inmultirea sumei punctajelor anuale cu valoarea punctului de referinta echivaleaza cu cresterea valorii pensiei cu 40 % pentru cei care au stagiul complet de cotizare de 35 ani cum presupunem ca aveti dv.
3. Se modifica modul de calcul al punctajelor lunare, in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001, prin impartirea salariilor brute lunare la salariile medii brute lunare pe economie . Influenta pozitiva a acestei modificari este de minim 10 % pentru cei care nu depun adeverinta cu salariile lunare brute din aceasta perioada iar pentru cei care depun adeverinta cresterea poate fi mai mare.
Deci in cazul dv influenta schimbarii modului de calcul, daca aceasta se face conform prevederilor legii 127/2019, este de minim cca 10 % in plus fata de indexarea valorii punctului de pensie.
Scris de: ILIESCU GEORGE la data: 07/03/2023 11:09am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Multumesc!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1