Subiect "stagiu cotizare" Deschis de liviu vesel la data: 07/24/2023 1:09pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiu cotizare
Scris de: liviu vesel la data: 07/24/2023 1:09pm
Gen:M
Data nasterii:iunie 1963
Stagiul de cotizare:35 ani si 6 luni in Romania
Alte date:fiind detasat in Rep. Moldova am si acolo 10 ani contributie
Intrebare:aceasta contributie de 10 ani in Republica Moldova ma ajuta cu ceva? in ultimii 10 ani am contributie in Romania dar si in tara vecina.
Doresc sa depun actele pentru pensia anticipata partiala.
multumesc
Re: stagiu cotizare
Scris de: la pensie la data: 07/25/2023 1:48am
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara primesc o pensie compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie, daca Romania are incheiat cu acea tara un acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale.
Romania are incheiat un asemenea acord similar cu acordurile incheiate cu tarile din Uniunea Europeana. Adica stagiile de cotizare se recunosc reciproc, daca nu se suprapun ca perioada calendaristica, atat la pensia pentru limita de varsta cat si la pensiile anticipata sau anticipata partiala
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna iunie 2028 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, daca stagiul de cotizare lucrat in Romania si in Republica Moldova insumeaza 43 ani fara a se suprapune.
Scris de: Nicolae la data: 07/25/2023 5:10am
liviu vesel :
Intrebare:aceasta contributie de 10 ani in Republica Moldova ma ajuta cu ceva? in ultimii 10 ani am contributie in Romania dar si in tara vecina.
multumesc

Precizare - "fiind detasat in Rep. Moldova am si acolo 10 ani contributie...", in RM a fost angajare cu contract de munca inregistrat la autoritatile competente ?
Scris de: liviu vesel la data: 07/25/2023 10:43am
Nicolae :
liviu vesel :
multumesc

Precizare - "fiind detasat in Rep. Moldova am si acolo 10 ani contributie...", in RM a fost angajare cu contract de munca inregistrat la autoritatile competente ?

Da contractul de munca este inregistrat la autoritatile competente. Permisul de sedere pe teritoriul Moldovei s-a acordat in baza contractului de munca. Am ID number din Moldova si pot vedea contributia in sistemul lor de pensii,site similar cu al nostru.
Scris de: Nicolae la data: 07/25/2023 1:47pm
liviu vesel :
Nicolae :
liviu vesel :
multumesc

Da contractul de munca este inregistrat la autoritatile competente. Permisul de sedere pe teritoriul Moldovei s-a acordat in baza contractului de munca. Am ID number din Moldova si pot vedea contributia in sistemul lor de pensii,site similar cu al nostru.

Aici e Acordul intre RO si RM: https://cnas.gov.md/public/files/Acord-Romania6663f.PDF.
Conform Legii 156/1998, cu modificari, in RM varsta pensie limita de varsta barbati este de 63 ani (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=125082&lang=ro), astfel in 06'2026 aveti dreptul sa solicitati pensie in RM... Reiesind din prevederile Acordului, art.2, alin. (2), in situatia in care aveti un stagiu de cotizare doar contributiv cumulat de cel putin 39 ani (cel asimilat nu se ia in consideratie, si sa nu fie suprapunere), potrivit Legii 156/1998,art.9, lit.e), puteti solicita pensie anticipata pentru cariera lunga, imediat.
Scris de: la pensie la data: 07/26/2023 1:02am
Raspunsul domnului Nicolae este corect pentru care ii multumim.
Pentru domnul Liviu : Mergeti la Casa de pensii teritoriala de care apartine domiciliul dv din Romania si cereti informatii suplimentare privind dosarul de pensie din Romania si din Republica Moldova.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1