Subiect "Punctaj anual" Deschis de Valentina la data: 07/28/2023 5:48am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Punctaj anual
Scris de: Valentina la data: 07/28/2023 5:48am
Gen:F
Data nasterii: 09.01.1967
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:cum se calculează punctajul anual sau punctele pentru perioada dinainte de 01.04.2001?
Va multumesc pentru toate răspunsurile lămuritoare.
Re: Punctaj anual
Scris de: la pensie la data: 07/28/2023 9:33am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 09 ianuarie 2030 la varsta standard de pensionare de 63 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata, diminuata, la varsta de 58 ani adica incepand din data de 09 ianuarie 2025. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Deoarece pana cand veti benificia dv de pensie legea pensiilor va fi modificata presupunem ca intrebarea dv se refera la modul de calcul din prezent.
Astfel punctajul pensiei in perioada inainte de 01 aprilir 2001 se calculeaza astfel :
- Se calculeaza un punctaj lunar impartind salariul lunar realizat la salariul mediu lunar pe economie din luna respectiva. Salariul lunar realizat se compune din salariul tarifar plus sporurile cu caracter permanent. In lista sporurilor cu caracter permanent intra : sporul de vechime, sporul pentru orele de noapte, sporul pentru conditii de munca si alte sporuri. In lista sporurilor cu caracter permanent nu intra : primele, sporul pentru lucrul in zile de sarbatoare si alte sporuri care variaza de la o luna la alta.
- Se calculeaza un punctaj anual impartind suma punctajelor realizate in un an calendaristic la 12.
Este prevazut ca incepand cu data de 01 ianuarie 2024 actuala lege a pensiilor sa fie inlocuita cu o noua lege care sa prevada ca in calculul punctajului lunar, in perioada inainte de 01 aprilie 2001 sa fie luat in calcul salariul brut realizat, inclusiv sporurile cu caracter nepermanent cum sunt : primele, sporul pentru lucrul in zile de sarbatoare, sumele castigate in acord.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1