Subiect "Pensie anticipata" Deschis de Tony la data: 07/28/2023 8:46am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata
Scris de: Tony la data: 07/28/2023 8:46am
Gen: Masculin
Data nasterii: 16.11.196.3
Stagiul de cotizare: 35 de ani
Alte date: Lucrez neîntrerupt din septembrie 1988, inclusiv stagiu militar si facultatea 5 ani. Am lucrat 3 ani si 7 luni in armata in perioada septembrie 1995- aprilie 1999 după care din nou in civilie până în prezent.
Intrebare: Anii lucrati in armata intra la calculul vechimii? Pot sa ma pensionez anticipat incepand cu 16.11.2023? Care este valoarea penalizarii aplicate?
Multumesc
Re: Pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 07/28/2023 9:50am
Stagiul de cotizare este neclar si din aceasta cauza va vom da un raspuns cu generalitati.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 16 noiembrie 2028 la varsta standard de pensionare de 65 ani indeplinind conditia sa aveti realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata, diminuata, dupa varsta de 60 ani daca realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani fara a lua in calcul stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele stagiului militar, facultatii si nici perioada lucrata in in sectorul militar. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului insa nu putem face un astfel de calcul din cauza ca stagiul de cotizare este neclar.
Scris de: Tony la data: 07/28/2023 10:40am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: La data de 31.12.2023, voi avea 31 de ani și 8 luni de cotizare în sistem civil (fără perioada din armata). La 01.05.2027, ar fi împliniți 35 de ani de cotizare.
Întrebare: pot sa ies anticipat în intervalul 01.01.2024 și 30.04.2027 și cu ce penalizare? Mulțumesc.
Scris de: la pensie la data: 07/28/2023 12:21pm
Asa cum am precizat in raspunsul anterior pentru a beneficia de pensie anticipata partiala trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare care in cazul dv este de 35 ani. Deci nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala inainte de 01 mai 2027.
Daca cereti pensie anticipata partiala in data de 01 mai 2027 si atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani diminuarea pensiei va fi de 9,50 %.
Scris de: Tony la data: 07/28/2023 2:01pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Mulțumesc pentru răspuns!
Legea este nedreapta. Trebuie sa cumuleze perioada lucrata în civilie cu cea din armata.
Scris de: Tony la data: 07/28/2023 3:25pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: ce ar trebui sa facă o persoana care a lucrat 9 ani în armata și 26 în civilie și are 60 de ani? Pentru a ajunge la 35 de ani de cotizare, ar trebui sa lucreze pana la 69 de ani? Legea e nedreapta și împotriva oamenilor.
Scris de: Nicolae la data: 07/28/2023 3:29pm
Tony :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Mulțumesc pentru răspuns!
Legea este nedreapta. Trebuie sa cumuleze perioada lucrata în civilie cu cea din armata.

dura lex, sed lex (latină) - "legea e dură, dar aceasta este legea".
Scris de: Tony la data: 07/28/2023 5:06pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Una este sa fie o lege dura dar dreapta și alta este sa fie nedreaptă.
Scris de: la pensie la data: 07/29/2023 10:52am
Legea nu este nici asa de dura si nici asa de nedreapta.
Un barbat care are acum 60 ani, deci este nascut in anul 1963 si a lucrat 9 ani in armata , are satisfacut stagiul militar de 1 an si 4 luni si stagiul de cotizare de 26 ani in civilie are urmatoarele drepturi la pensie :
- Se poate pensiona imediat cu pensie de serviciu pentru limita de varsta din sectorul militar, pentru vechimea de 10 ani din sectorul militar
- Se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 65, din sectorul public, pentru care se cere sa aiba stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Scris de: Tony la data: 07/29/2023 11:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: In situația mea, am primit o informare prin care, la depunerea dosarului pentru pensia civila, voi putea sa primesc și pensia pentru perioada lucrata în armata. Depunerea dosarului de pensie poate fi făcută oricând după ce am împlinit 60 de ani. Problema care se pune este cea a penalizării.
Mulțumesc!
Scris de: Tony la data: 07/31/2023 1:24am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Vă rog dacă aveți timp sa-mi precizați urmatoarele:
Dacă ies la pensie la 31 mai 2026 când se împlinesc 34 de ani de cotizare în sistem civil, care este penalizarea care se va aplica?
Va mulțumesc!
Scris de: la pensie la data: 07/31/2023 11:17am
Regretam ca nu va putem face un asemenea calcul deoarece cosideram ca dv interpretati gresit instiintarea primita.
Asa cum precizam mai sus aveti dreptul la :
- Pensie de serviciu pentru limita de varsta din sectorul militar, dupa varsta de 60 ani, pentru vechimea de 10 ani din sectorul militar, constituita din perioada lucrata in sistemul militar, perioada stagiului militar si perioada scolii militare.
- Pensie anticipata partiala din sectorul public, dupa varsta de 60 ani, daca aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani, fara a lua in calcul vechimea din sectorul militar.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1