Subiect "Am lucrat in Israel 5 ani dar n am cotizat in tara acei ani se considera vechime?" Deschis de Turcu Carmen la data: 08/22/2023 11:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Am lucrat in Israel 5 ani dar n am cotizat in tara acei ani se considera vechime?
Scris de: Turcu Carmen la data: 08/22/2023 11:25am
Gen:femeie
Data nasterii:19.09.1967
Stagiul de cotizare:31 ani
Alte date:am inceput sa lucrez in septembrie 1986 perioada sept.2006-noiembrie 2011 am lucrat in Israel fara a cotiza in tara
Intrebare:perioada lucrata in Israel se considera vechime?
Re: Am lucrat in Israel 5 ani dar n am cotizat in tara acei ani se considera vechime?
Scris de: Turcu Carmen la data: 08/22/2023 11:27am
Turcu Carmen :
Gen:femeie
Data nasterii:19.09.1967
Stagiul de cotizare:31 ani
Alte date:am inceput sa lucrez in septembrie 1986 perioada sept.2006-noiembrie 2011 am lucrat in Israel fara a cotiza in tara
Intrebare:perioada lucrata in Israel se considera vechime?
mentionez ca perioada 1986-2003 am avut grupa a 2 a de munca
Re: Am lucrat in Israel 5 ani dar n am cotizat in tara acei ani se considera vechime?
Scris de: la pensie la data: 08/23/2023 2:41am
Cei care au lucrat si in Romania si in Israel, conform acordului bilateral incheiat intre cele doua tari, primesc o pensie formata din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Legea prin care a fost aprobat acordul bilateral in domeniul asigurarilor sociale incheiat intre Romania si Israel il puteti gasi pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice la adresa : https://www.cnpp.ro/israel
Conform acestui acord se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 19 septembrie 2030 la varsta standard de pensionare de 63 ani. Deoarece pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si il aveti lucrat in Romania, nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Israel.
Datele privind perioada lucrata in Romania sunt incomplete deoarece pentru un calcul corect al acestor stagii si al drepturilor la pensie trebuia prezentate perioadele cu zi/luna/an.
Asa cum ati prezentat datele rezulta ca ati lucrat cca 14 ani in grupa II de munca, inainte de aprilie 2001 si cca 2 ani in grupa conditii deosebite dupa aceasta data si asa vom face calculul dreptului la pensie al dv.
Pentru stagiul de 14 ani intregi lucrati in gr II de munca si 2 ani intregi lucrati in grupa conditii deosebite beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 4 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 35 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 16 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 5 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 8 luni adica in data de19 mai 2025. Deoarece pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani si il aveti lucrat in Romania, nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Israel.
Daca doriti un calcul mai precis al reducerii varstei de pensionare pentru stagiile lucrate in grupele de munca reveniti si prezentati perioada lucrat in grupele de munca cu zi/luna/an.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1