Subiect "Spor de vechime" Deschis de Elena Marlica la data: 08/31/2023 5:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Spor de vechime
Scris de: Elena Marlica la data: 08/31/2023 5:36am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua!
Spuneti-mi, va rog, cum se calculeaza sporul de vechime pentru o persoana care a lucrat 4 luni (1979), a efectuat stagiul militar de 1.6 luni (1979-1980) apoi a fost reangajat la aceeasi unitate (1980) fara a i se desface contractul de munca. Stagiul militar intra in calculul pentru sporul de vechime sau nu?
Va multumesc anticipat, va doresc toate cele bune!
Re: Spor de vechime
Scris de: la pensie la data: 08/31/2023 6:48am
Daca la inceperea si sfarsitul stagiului militar nu a avut perioade de pauza perioada stagiului militar se ia in calcul la determinarea sporului de vechime inainte de aprilie 1992.
Din cate am inteles va referiti la cazul domnului Costica pentru care ati deschis un program de calcul pensie.
Sporul de vechime in perioada inainte de 01 aprilie 1992 care i se cuvine domnului Costica este :
Intre septembrie 1983 si februarie 1984 3 %
Intre martie 1984 si februarie 1989 6 %
Intre martie 1989 si martie 1992 9 %
Daca mai aveti alte neclaritati reveniti si va vom ajuta.
Scris de: Elena Marlica la data: 09/15/2023 6:11am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Va multumim pentru raspunsul acordat.

Incercam sa ne legam de tot ce ne aducem aminte pentru ca punctajul final sa fie cat se poate mai aproape de 1.

Intrebare-rugaminte: In perioada 1981-1992 cand sotul meu a lucrat la CUG-Iasi, a efectuat ore suplimentare si ture de noapte. Se merita sa platim acum 700 RON pentru a scoate de la arhiva actele aferente?

Va multumim pentru intelegerea acordata!
Scris de: la pensie la data: 09/15/2023 9:36am
Este de apreciat orice demers in vederea unui calcul corect al pensiei.
Referitor la modificarile care trebuia sa le faceti conform indicatiilor de mai sus avem urmatoarele observatii :
- Sporul de vechine nu l-ati introdus in % ci ca spor fix procedura care v-a cerut un efort suplimentar. Este reomandat sa il introduceti in % pentruca programul face calculele necesare.
-Sporul de vechime se acorda automat inclusiv in luna martie 1992.
Referitor la necesitatea adeverintelor care trebuie sa le scoateti de la arhiva avem urmatorul comentariu :
- Nu putem aprecia beneficiul adus de adeverinte deoarece nu cunoastem perioadele in care a lucrat in ture si procentul cu care a fost majorat salariul pentru orele de noapte (15 % sau 25 %). Daca aveti aceste date puteti calcula si dv beneficiul unei asemenea adeverinte cu programul de pe site.
- La calculul punctajului pensiei, care va fi ceruta in acest an, inainte de intrarea in in vigoare a noii legi a pensiilor, se iau in calcul sporurile cu caracter permanent in perioada inainte de aprilie 2001 cum ar fi : spor de vechime dupa aprilie 1992, spor pentru orele de noapte si alte sporuri (pentru conditii de munca) care pot fi obtinute pe adeverinta
- Sumele obtinute pe ore suplimentare nu se iau in calculul pensiei cerute in acest an ci la recalcularea pensiei conform noii legi a pensiilor ale carei prevederi nu le cunoastem. Se presupune ca noua lege a pensiilor va acorda din oficiu un procent de majorare a punctajului realizat inainte de aprilie 2001 pentru cei care nu depun adeverinte cu prime, sume pentru ore suplimentare, castiguri in acord etc.
Scris de: Elena Marlica la data: 09/21/2023 8:20am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Va multumesc pentru raspunsurile cu detalii clare la intrebarile pe care vi le-am adresat.
Cu respect,
Elena Marlica
Scris de: Elena Marlica la data: 09/28/2023 7:20am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
In perioada 2003-2007, sotul meu a desfasurat activitate de taximetrie, persoana fizica autorizata. In aceasta perioada a platit diverse taxe, impozite dar si asigurari de sanatate.
Cum poate fi cuantificata aceasta perioada? Intra aceasta perioada in calculul pensiei? Cum?
Multumesc,
Elena Marlica
Scris de: la pensie la data: 09/28/2023 8:13am
Daca in acea perioada sotul dv nu a prestat o alta activitate in care asigurarea sociala era obligatorie, conform art 6^1 al legii pensiilor din acea perioada, 19/2000, era obligat sa depuna la Casa de pensii, de care apartinea domiciliul, o declaratie de asigurare. Prin aceasta se declara venitul lunar asigurat pentru care se platea contributie.
In calculul pensiei intra venitul lunar pentru care s-a platit contributie
Pentru a afla aceste sume puteti cere la casa de pensii "Situatia stagiului de cotizare dupa data de 01 aprilie 2001".
Scris de: Elena Marlica la data: 11/22/2023 1:47pm
Gen:F
Data nasterii:14.01.1962
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Sotul meu a primit zilele acestea decizia de pensionare.
Diferenta intre decizie si calculul pe site este de doar 10 lei. Va multumesc ca ati avut rabdare si ati raspuns la toate neclaritatile avute.
Si ca o noua intrebare, ce ar trebui sa faca in continuare?
Va multumim pentru rabdarea de care dati dovada!
Scris de: la pensie la data: 11/22/2023 2:26pm
In continuare prima pensie va fi platita in luna urmatoare celei in care a primit decizia, impreuna cu drepturile restante.
Sa speram ca aceasta luna va fi decembrie 2023.
Pensia o va primi prin posta sau pe card in functie de optiunea exprimata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1