Subiect "reducere varsta de pensionare" Deschis de Sfeta Aurel la data: 09/01/2023 6:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
reducere varsta de pensionare
Scris de: Sfeta Aurel la data: 09/01/2023 6:34am
Gen:G.
Data nasterii:05.03.1961
Stagiul de cotizare:36 ani( 28 ani lucrati efectiv+grupe+facultate zi+armata)calculati de Casa de Pensii si trecuti in decizia de pensie de invaliditate obtinuta in 2015
Alte date:Total grupe:2 ani si 9 luni in grupa I;1 an si 9 luni in grupe speciale; 1 an si 3 luni in grupa II.
Intrebare:1)Grupa I si grupa speciala se cumuleaza si fac 4 ani si 6 luni si se reduc 2 ani sau se iau separat si se reduc doar 1 an si 6 luni?
2)Din grupa II se reduc 3 luni sau 4 luni?
3) Cand ies la pensie limita de varsta tinand cont de reducere limita de varsta de la grupe?
4)Tinand cont ca am pensie de invaliditate trebuie sa fac cerere de reducere limita de varsta sau se calculeaza automat de Casa de Pensii?
Re: reducere varsta de pensionare
Scris de: la pensie la data: 09/01/2023 9:20am
Nu intelegem de la ce gen vine prescurtarea G, am luat in calcul masculin.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca, in data de 05 martie 2026, la varsta standard de pensionare de 65 ani.
La trecerea la pensie pentru limita de varsta la stagiul de cotizare calculat de Casa de pensii se cumuleaza stagiul de cotizare asimilat pentru perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale” si se cumuleaza cu stagiul de cotizare lucrat in conditii speciale.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 4 ani intregi lucrat in conditii speciale si un an intreg lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 8 luni adica in data de 05 noiembrie 2023.
La data indeplinirii conditiilor pentru pesie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare pentru stagiile lucrate in grupele de munca, pensia de invaliditate se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta, fara cerere sau depunere de acte suplimentare. Totusi daca transformarea din oficiu intarzie mai mult decat un termen rezonabil, de cca 2 luni, este recomandat sa depuneti o cerere in care sa atrageti atentia ca ati indeplinit conditiile de pensie pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1