Subiect "noua lege a pensiilor" Deschis de Mihai Doina Elena la data: 09/30/2023 11:26pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
noua lege a pensiilor
Scris de: Mihai Doina Elena la data: 09/30/2023 11:26pm
Gen:feminin
Data nasterii:07.12.196
Stagiul de cotizare: 40 ani, 11 luni si 5 zile
Alte date:angajata din 26.10.1982 fara întrerupere. Doresc sa iest la pensie anticipat partial la anul după data de 15 iunie.
Intrebare:dupa un scenariu vehiculat in presa cum ca Persoanele asigurate se pot pensiona cu 5 ani mai devreme la limita de vârstă dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare.
Se menține posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme și a persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, cu o penalizare maximă de 24%.
O persoană poate ieși la pensie anticipată doar cu condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare contributiv.
Doresc sa stiu daca ma incadrez sa ies cu pensie anticipata partial si ce inseamna acel procent de 24%? Imi puteti explica?
Re: noua lege a pensiilor
Scris de: GicaH la data: 10/01/2023 8:03am
Mihai Doina Elena :
Gen:feminin
Data nasterii:07.12.196
Stagiul de cotizare: 40 ani, 11 luni si 5 zile
Alte date:angajata din 26.10.1982 fara întrerupere. Doresc sa iest la pensie anticipat partial la anul după data de 15 iunie.
Intrebare:dupa un scenariu vehiculat in presa cum ca Persoanele asigurate se pot pensiona cu 5 ani mai devreme la limita de vârstă dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare.
Se menține posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme și a persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, cu o penalizare maximă de 24%.
O persoană poate ieși la pensie anticipată doar cu condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare contributiv.
Doresc sa stiu daca ma incadrez sa ies cu pensie anticipata partial si ce inseamna acel procent de 24%? Imi puteti explica?

Pentru a primi raspunsuri corecte ar trebui sa scriet anul nașterii, iar in ceea ce privește iesirea la pensie limita de varsta cu 5 ani inainte daca aveti peste 5 ani peste 35 ani, nu este nimic adevarat.
Pensia anticipata se poate obtine cu maxim 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare la limită de vârstă care depinde de data nasterii, ca de altfel si stagiul complet de cotizare. Asta, deocamdata, dupa actuala lege a pensiilor 263/2019, dar se pare ca se ba schimba si nu se stie exact ce va contine, asa ca ar trebui sa reveniti dupa elaborarea si promulgarea legii pensiilor.
Scris de: Mihai Doina Elena la data: 10/01/2023 8:34am
Gen:
Data nasterii: 07.12.1965
Stagiul de cotizare:40 ani, 11 luni si 5 zile
Alte date:
Intrebare:

am completat data nasterii
Scris de: GicaH la data: 10/01/2023 10:07am
Mihai Doina Elena :
Gen:
Data nasterii: 07.12.1965
Stagiul de cotizare:40 ani, 11 luni si 5 zile
Alte date:
Intrebare:

am completat data nasterii

Pensie limita vârstă dupa 07 octombrie 2028, pensie anticipata nepenalizata dupa 07 octombrie 2028 dupa implinirea varstei de 57 ani si 10 luni cu 42 ani si 5 luni stagiu cotizare, pensia anticipată parțială, dupa 07 octombrie 2023 stagiu complet de cotizare de 34 ani si 5 luni, cu penalizarea in functie de data depunerii dosarului de pensie.
Scris de: la pensie la data: 10/01/2023 12:13pm
Ultimul raspuns al domnului Gica este gresit in privinta datei pentru pensie anticipata, nediminuata.
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 10 luni adica in data de 07 octombrie 2028.
- Pensie anticipata partiala, diminuata la varsta de 57 ani si 10 luni, adica in data de 07 octombrie 2023. Daca va pensionati cu pensie anticipata partiala, diminuata la data de 07 octombrie 2023 si atunci aveti stagiul de cotizare de 40 ani, 11 luni diminuarea va fi de 12 %,
- Pensie anticipata, nediminuata dupa varsta de 57 ani si 10 luni, atunci cand realizati stagiul total de cotizare de 42 ani si 5 luni (34 ani si 5 luni + 8 ani).
Ceia ce se discuta in privinta depasirii cu 5 ani a stagiului de cotizare si a diminuarii maxime cu 24 % se refera la noua lege a pensiilor care nu stim ce precederi va avea.
Scris de: GicaH la data: 10/02/2023 9:55am
la pensie :
Ultimul raspuns al domnului Gica este gresit in privinta datei pentru pensie anticipata, nediminuata.
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 10 luni adica in data de 07 octombrie 2028.
- Pensie anticipata partiala, diminuata la varsta de 57 ani si 10 luni, adica in data de 07 octombrie 2023. Daca va pensionati cu pensie anticipata partiala, diminuata la data de 07 octombrie 2023 si atunci aveti stagiul de cotizare de 40 ani, 11 luni diminuarea va fi de 12 %,
- Pensie anticipata, nediminuata dupa varsta de 57 ani si 10 luni, atunci cand realizati stagiul total de cotizare de 42 ani si 5 luni (34 ani si 5 luni + 8 ani).
Ceia ce se discuta in privinta depasirii cu 5 ani a stagiului de cotizare si a diminuarii maxime cu 24 % se refera la noua lege a pensiilor care nu stim ce precederi va avea.

Scuze, am scris 2028 in loc de 2023, dar se verifica cu varsta la data cand avea dreptul la pensie anticipata nepenalizata, care era corect....
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1